Webkettő pont

www.wondeer.com - Egy webkettes site története az ötlettől addig, amíg megveszi a Google vagy a Yahoo :)

Friss topikok

Linkblog

Mennyit ér?


My blog is worth $2, 822.70.
How much is your blog worth?

HTML

„Fogyasztói sorsodat egy reklámember írja…”

2007.09.17. 16:31 missparker

Szeretném elújságolni, hogy Twodotzero és barátai megtisztelő felkérése alapján a projekt sales- és marketingtámogatását kaptam meg feladatként. Ezúton is köszönöm nekik a bizalmat és a lehetőséget. A blogban ezért néha én is feltűnök majd, hogy megmutassak pár műhelytitkot.

A legelső „műhelytitok” a személyes szakmai vívódásom kronológiája arról, hogy egyáltalán hasznára lehetek-e ennek a projektnek. Persze, egy programozóban, designerben nem merül fel ez a kérdés, ez igazságtalanság :)

Most annyit tudok, hogy ez a projekt zeneszolgáltatásról szól, eddig sosem próbált módon. Zene: kedvenc előadóm (Ákos) azonnal eszembe jutott… és egy gondolata a reklámról, amit első bejegyzésem címének választottam. Hogy előttem legyen: ilyet nem akarok. Nem leszek reklámember. Tehát nem írom meg a felhasználók sorsát, nem változtatom meg a szokásaikat. A meglévő szokásaik által kerülök közel hozzájuk. Ez lesz az alapja a felhasználók lojalitásának. Ez a webes szolgáltatás a barátjuk lesz. Először csak egy könyvjelző lesz a sok között, aztán a nyitóoldal. A módszer pedig egyértelműen az online marketing és a marketing2.0. A még ki sem talált, le sem dokumentált tudomány. Szerencsére van benne egy kevés tapasztalatom.

A szolgáltatásról alig tudok valamit, a felkérésre sem mondtam még egyértelmű igent. Miként fognék hozzá? A legtöbb marketinges ilyenkor másol. Megnézi, hogyan csinálták mások, az okosabbja mások hibáját is kielemzi. Ez egy egyedi szolgáltatás lesz, másolni tehát nincs mit, különben sem stílusom a koppintás. Így csak bukott projekteket keresek, most nem érdekelnek a sikertörténetek. A kockázatokat akarom látni. Néhány marketingkatasztrófát, ami hazavágott egy-egy ígéretes terméket vagy szolgáltatást. Jó kis kutatómunka, külföldi fórumok, blogok mélyén, híroldalakon. Esetleg Google tárolt változatokból rekonstruálni a lépéseket, hiszen az oldalak már eltűntek. Listát készítek, projektenként és lépésenként, bejelölve, hogy melyik lépés hogyan járult hozzá a projekt végzetéhez. Ez a „kudarctáblám”. A táblázat kapott még egy oszlopot, „mentőövek” címmel. Rég elfeledett, buta hibákat javítok ki, amit okos emberek követtek el. Vajon ők miért nem látták, hogy rosszul csinálják? És vajon én látni fogom-e a saját munkámban? A kudarctábla okulásul fog szolgálni. A mentőövek segítségül. De hoppá, hiszen már dolgozom a projekten. Az alaptapasztalatok megvannak, buktatókat ismerem. Ennek tudatában képes vagyok eldönteni: belevághatok.

Egy személyes beszélgetés Twodotzero-val, miközben egyre kerekebb szemekkel nézem a készülő felületeket, hallgatom a meglévő ötleteket, beavatást nyerek a Titokba. Hűű, ez igen. Belevágok.

21 komment

Címkék: marketing web2 online marketing marketing2.0

A bejegyzés trackback címe:

https://webkettopontnulla.blog.hu/api/trackback/id/tr18167892

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

atleta · http://www.atleta.hu 2007.09.17. 22:01:21

> hasznára lehetek-e ennek a projektnek. Persze, egy programozóban,
> designerben nem merül fel ez a kérdés, ez igazságtalanság

Hat furcsa egy saleses vagy te :). A programozok akiket ismerek (inkabb R&D engineerek) leginkabb azzal szembesulnek, hogy ok mondjak az otleteket, az uzleti management meg folyton azt kerdezgeti toluk, hogy hogy lesz ebbol penz :). (Frappansan: hogy lesz hasznomra a project ;) ). Az sem sokkal szorakoztatobb felallas am. Sot...

Tündi2003 2007.09.19. 12:58:36

Nem látom az előttem szóló kommentjét...

Missparker, gratula! Mindent bele! (Nem vállalsz kicsit sokat mostanában? :)
Jó, hogy már Te látsz valami konkrétumot egalább ebből a dologból...

Marketingügyileg szerintem az egyik \"hazavágó\" dolog az lesz, ha a hónapok csak telnek, és a site még mindig csak e-mailcím gyűjtésre lesz használva.
Mikor lesz kint valami konkrétan használható-tesztelhető valami?

atleta.hu · http://www.atleta.hu 2007.09.19. 14:06:11

Tundi: ha nem a Lunar-X prize-ra hajtanak ( www.googlelunarxprize.org ), akkor azert nem kell nagyon aggodni, hogy vajon technologiailag megvalosithato-e az elkepzelesuk. (Ezt rovidebben ugy mondja az angol, hogy no rocket science ;) ) Akkor viszont nem tul nagy szemtelenseg egy db. blogon meg egy ures site-tal reklamozni, hogy itt majd lesz valami. Ha akarjak, meg tudjak csinalni. Az sem nagyon meglepo, hogy nem mondtak el, hogy mi az otlet. Attol meg elhihetjuk, hogy van nekik :).

missparker · http://hogyvolt.blog.hu/tags/a_kam%C3%A9leon 2007.09.21. 09:11:56

Atléta, én nem hiszem, hogy az egy jó irány lenne, ha az R&D mérnök mondaná meg, hogyan lesz pénz a projectből. Az ötleteikre nyitott vagyok, de eladniuk nem kell. Én sem kezdek el fejleszteni :)

Tündi2003 2007.09.21. 11:59:41

"...Az sem nagyon meglepo, hogy nem mondtak el, hogy mi az otlet. Attol meg elhihetjuk, hogy van nekik :). ..."

De akkor miről szól ez a blog?
Az ötletet nem mondhatják el, mert lenyúlják. Ugyanezen okból (vagy másból) a fejlesztés folyamatából se láttunk még sokat. Az egyetlen látványos dolog, amit még én is tudok értékelni, az Missparker csatlakozása a csapathoz, de csak mert ismerem a hölgyet személyesen. :-)

Ez a "nyugi, dolgozunk" posztolás nem igazán szól semmiről, és egy idő után uncsi. Éppúgy, mint egy töküres site.

atleta · http://www.atleta.hu 2007.09.21. 23:14:08

> Atléta, én nem hiszem, hogy az egy jó irány lenne, ha az R&D mérnök
> mondaná meg, hogyan lesz pénz a projectből.

Hidd el, nem is akarjuk :). Ill. persze okos embereknek vannak jo otleteik, de ha pont nincsenek, akkor kell egy uzletfejlesztesi valaki. Na mindegy, ezt hiaba mondogattuk az igen jo nevu multinal, ahol dolgoztam. :)

atleta · http://www.atleta.hu 2007.09.21. 23:20:28

> De akkor miről szól ez a blog?

Mittomen! En irom? :) Amugy jo kerdes - az elso nehany bejegyzesre meg volt ertelmes tema, mostanaban meg nem postolnak.

> Az ötletet nem mondhatják el, mert lenyúlják. Ugyanezen okból (vagy
> másból) a fejlesztés folyamatából se láttunk még sokat. Az egyetlen

Oooo... arrol lehetne beszelni, mert nem egy csucsszuper fejlesztesi metodologiat akarnak kidolgozni. (Ha meg igen, azt sem lehet zart ajtok mogott, csak tapasztalatbol, de ezt mar csak okoskodasnak teszem hozza ;) )

Szoval ha arrol beszelnenek, az marketing ugyileg is jo lenne, plusz esetleg bevonzana szakembereket olvasonak, akik meg visszajelzeseket is irhatnanak. Eleg sok olyan techno blog van, ahol ugy beszelnek a fejlesztesi problemakrol (technikaiakrol) vagy epp a modszertanrol, hogy nem derul ki, hogy mit is fejleszt pontosan az illeto. (Altalaban nem is titkolozasrol van szo, egyszeuen ha leirsz egy technologiai problemat, meg a megoldasat, abbol meg nem sok minden latszik az osszkepbol.)

> látványos dolog, amit még én is tudok értékelni, az Missparker
> csatlakozása a csapathoz, de csak mert ismerem a hölgyet személyesen. :-)

Jo neked ;). Igen, amugy engem meg pont a vallalkozas szervezes, management resze erdekelne a dolognak (mert ehhez nem ertek - meg ;) )

missparker · http://hogyvolt.blog.hu/tags/a_kam%C3%A9leon 2007.09.22. 15:06:09

- Miről szól a blog?
A meghatározás szerint egy webkettes site története, az ötlettől a végkifejletig :)

- Vállalkozásszervezés, management:
Ez forradalmi megoldás, az összes egyetemi szaki a fejét fogná, néha annyira szemben megy az elmélettel. Ellenben a tapasztalatok szerint működik. Erről Twodotzero írt az előző postjaiban.

- Haladás:
Marketingügyileg túl a kutatáson, most a fejlesztők megértése lesz a célom. A fejlesztési ütemekhez (nem a béta fázisokhoz) kell igazítani a marketinget.

- A blog frissítése:
Nem fogunk olyasmit írni, ami csak azért van a blogon, hogy legyen ott vmi. A fejlesztők jelenleg gőzerővel dolgoznak, én szintén a nemzetközi piacra lépési utakat keresem, a managment pedig pénzt termel :) Erről majd később...

atleta · http://www.atleta.hu 2007.09.24. 02:52:39

> - Vállalkozásszervezés, management:
> Ez forradalmi megoldás, az összes egyetemi szaki a fejét fogná,
> néha annyira szemben megy az elmélettel.

Uhh... nem vagy te veletlenul... marketinges? Most komolyan, itt _minden_ forradalmi lesz? :) Nem csak az otlet, hanem meg a vallalkozas lemanegelese is? Egyszerre megy a technologiai es a management kiserlet? Nem hiszem, de nem is lenne bolcs dolog. Mivel mindkettoben van kockazat, ezek ugye osszeszorzodnak, aztan ha megsem tul jo az otlet, akkor a manegement zsenialitas nem derulne ki a vegen. Vagy forditva.

Attol, hogy a szakik a fejuket fognak, meg szembe megy az elmelettel meg nem lesz jo, se forradalmi (Amugy melyikkel? Egy csomo elmelet van, ami egymassal megy szembe - es akkor en meg nem is ertek hozza ;) ).

Meg aztan ha joindulattal is kozelitek az ilyen BS-eles fele (sorry), meg akkor is azt mondom, hogy kevesse hiszem, hogy sokkal forradalmibbak lennetek management ugyileg, mint az internetet epitgeto mas vallalkozasok (google? ismerjuk hogy mukodik? naugye).

A sw project manegement eleg trukkos dolog, nagyon sok konyvet irtak rola, sok ezek kozul ellent mond egymasnak, meg a csavargyarak iranyitasat leiro elmeleteknek. Forradalmit (vagy barmit) alkotni ezen a teruleten komoly tapasztalatok nelkul nem igazan lehet. Mar az is eleg versenykepesse tesz, ha az ember elolvassa a 20-30 eves (!) szakkonyveket (pl. en.wikipedia.org/wiki/The_Mythical_Man-Month ). Na mindegy. Amugy ha nem akartok irni, akkor egyszerubb azt mondani, mint bullshitelni - sorry :(

missparker · http://hogyvolt.blog.hu/tags/a_kam%C3%A9leon 2007.09.24. 08:58:51

Szia Atléta!

Szó nincs bullshitről. Ami közös a management tagjaiban, hogy látták, hogyan tehet tönkre egy tulajdonos egy céget a lehető legjobb szándékaival, leírt elméletek mentén. Most viszont ők is tulajdonosok, és tanultak a hibákból. Többek között ezért én is a katasztrófakutatással kezdtem a nekem jutó területen.

Google: Ők pl. bétáznak vadul, de nektek a sok béta nem tetszett. Őszinte leszek, engem meg nem zavar, az én munkámra ez nem lesz hatással. Ha a fejlesztők bétának akarják hívni, akkor elfogadom. De pl. a google nem közösségépítéssel kezdett. Tehát máris nem tudok tőlük másolni. Az iwiw ugyan közösségépítéssel kezdte, de nem üzleti alapokon. Ők sem jók másolásra. Én most közösségépítést kell, hogy előkészítsek, nemzetközi szinten, üzleti alapokon. Hála istennek láttam már ilyet, azokat a tapasztalataimat szeretném javítani és felhasználni.

A management "forradalmi" (idézőjelbe teszem, csak Neked :)) gondolkodásmódját már a HR-módszerük is jellemezte. Pár posttal korábban leírta Twodotzero, hogyan csinálták. Aztán: ez a cég képes csak online működni, a task-listát, brainstromingok, megvalósítások, jóváhagyások szintjén. Mégis, a tagok elfogadják a vezetői szerepeket, és képesek a saját feladatukra koncentrálni. Nincs számonkérés, mégis minden elkészül határidőre. Ebből következik, hogy vállalati kultúra is érdekesen alakul :)

atleta.hu · http://www.atleta.hu 2007.09.24. 23:14:35

missparker: > Szó nincs bullshitről. Ami közös a management

Nezopont kerdese. Lehet, hogy csak nagyon maskepp kommunikalunk. Bevallom, hogy nalam akkor is kigyullad a piros lampa, ha a sajat hugom kezd el magyarazni valamirol (szinten marketinges). ;)

> tagjaiban, hogy látták, hogyan tehet tönkre egy tulajdonos egy
> céget a lehető legjobb szándékaival, leírt elméletek mentén. Most

Mondom, sok elmelet vagyon leirva. Ceg managementre is (biztosan) meg sw project managementre is (egeszen biztosan, azokat veletnelul reszben ismerem is). Ezzel persze nincs baj (ha tanul valaki a hibajabol, nem 30 eves ladagyari tapasztalatokat huz ra egy rapid prototipus fejlesztesre, robbanasszeru forgalom nevekedest megcelzo cegre), csak szerintem ez nem forradalmi. Mert mar lattunk ilyet. Remelem ti is ;) Namost ebbol kovetkezoen ez nekem BS :) vagy tajekozatlansag, ami meg megrosszab - nektek.

> Google: Ők pl. bétáznak vadul, de nektek a sok béta nem tetszett.

Ne keverjuk szezont a fa...zonnal. A google-t arra hoztam fel peldakent, hogy na ott pl. vannak 'forradalminak' tekintheto management eljarasok (lasd 20% ido sajat projectre - ezt elottuk senki nem vallalta be, max az egyetemek). A mondanivalom csak annyi volt, hogy kicsit ketelkedve hallom, hogy annyira forradalmian manage-eltek, hogy meg az is szupertitkos (amibol az jonne le nekem, hogy a management tapasztalatok is kulon termekke valnak, de legalabis eros kompetitiv elonyt biztositanak).

A 'betazas' a guglinal sem tetszik. Na ezt rakd ossze :). Mondom, az marketing (hello! :) ), tok mas kerdes.

> De pl. a google nem közösségépítéssel kezdett.

Hol erdekes ez project management szempontbol? Marmint sw prj mngmnt vagy cegszervezes szompontjabol? Csak annyirol van szo, hogy mas termekuk volt, es mas tipusu szakemberekre volt szukseguk.

> Az iwiw ugyan közösségépítéssel kezdte, de nem üzleti alapokon.
> Ők sem jók másolásra.

Igen, illetve nem. Ket fazisa volt a wiw-nek. Az elso a wiw, a nem uzleti alapu (amiben azert par honap utan szerintem benne volt, hogy ha sok juzeruk lesz, abbol majd lehet penzt csinalni). Ez lassan is terjeszkedett (linearis novekedes). A masik az iwiw, amit mar kifejezetten uzleti alapon csinaltak - nagy durranast akartak - egy ket jo meg egy ket ostoba trukkel sikerult is atvaltani exponencialis novekedesbe. Azota is kuzdenek vele ;).

> Én most közösségépítést kell, hogy előkészítsek, nemzetközi
> szinten, üzleti alapokon

Facebook, second life, myspace, meetup.com, stb. Szerencsere van honnan lesni ;)

> A management "forradalmi" (idézőjelbe teszem, csak Neked :))

Koszi! :)

> gondolkodásmódját már a HR-módszerük is jellemezte. Pár posttal
> korábban leírta Twodotzero, hogyan csinálták.

Na mondjuk az volt az egyik legerdekesebb post. Forradalminak azret nem hivnam (nekem az a forradalmi, amit mas meg nem, vagy nem nagyon csinalt). De ilyenekbol varnek tobbet, ezt kertem, amire az volt a valaszod, hogy azert nem, mert forradalmi ;). Persze nem eroszak, csak olvasokent visszajeleztem...

> Aztán: ez a cég képes csak online működni, a task-listát,
> brainstromingok, megvalósítások, jóváhagyások szintjén. Mégis, a

Hihetetlen :). Azert tudod, hogy nem ez az elso 'virtualis', esetleg csak szimplan tavmunkasokkal az interneten keresztul dolgozo ceg ;). ( www.google.com/search?q=virtual%20company&hl=en )

> tagok elfogadják a vezetői szerepeket, és képesek a saját
> feladatukra koncentrálni.

Tok jo. Tenyleg.

> Nincs számonkérés, mégis minden elkészül határidőre.

Jo a motivacios rendszer (torzsreszvenyek? na errol miert nincs szo?), meg jo volt a kivalasztas. Nem kis dolgok ezek, de szomoru lenne, ha ez lenne maga a forradalom :). Sokan dolgoznak igy, hidd el. Hogy hozzak egy legyintessel elintezheto peldat: szinte az osszes nagyobb (meg kisebb) opensource fejlesztes igy mukodik. Annyi rafineriaval megfuszerezve, hogy a fejlesztok esetleg sosem lattak egymast, es a vilagon mindenfele szetszorva elnek.

missparker · http://hogyvolt.blog.hu/tags/a_kam%C3%A9leon 2007.09.25. 21:45:17

A húgoddal ellentétben én nem kifejezetten marketinges vagyok, hanem csak végigtanultam-tapasztaltam a hagyományos supply chain management összes állomását, majd személyes perverzióimtól indíttatva néhány éve már szoftverfejlesztések közelében dolgozom, mint "piacralépő" ember (marketing-indirekt sales-direkt sales). Valami tévelygés folytán egy-két külföldi közösségépítő szájt születését, piacra lépését is láttam közelről. Ennek tudatában morfondíroztam fent nyilvánosan, akarom-e a wondeer projektnek ezt a részét. Akarom :)

30 éves ládagyári tapasztalatom nincs, ha nagyon szigorú vagyok összesen 30 évnyi élettapasztalatot is alig tudok igazolni :)))

Tájékozatlanság: akik ezt menedzselik, fejlesztettek már nemzetközi piacra szoftvert, elég forró témában, és az bizony siker lett :). Láttak közelről webfejlesztést is, az is ütős lett. Ezért is bízom bennük. Kóklereket, sufnifejlesztőket, sufnicéget nem támogatnék.

Twodotzero majd ír a HR részekről, tulajdonlásról, ha publikus lesz, részemről nem publikálok olyasmit, amiről nem tudok (no bullshit)

T'om, hogy nem ez az első virtuális cég, nem is állítottam. Csak azt, hogy ez az első olyan, amiről azt látom, hogy működik, és ez újdonság :))) Az open source közösségeket ne soroljuk ide, mert ők másfajta motivációval vannak megáldva, mint mi :)

Marcell. 2007.09.25. 22:22:53

"ez az első olyan, amiről azt látom, hogy működik, és ez újdonság" - Nem működik itt semmi, mert még nincs minek működnie. Majd talán működni fog, a jövőben, valamikor...

atleta.hu · http://www.atleta.hu 2007.09.26. 00:18:14

> T'om, hogy nem ez az első virtuális cég, nem is állítottam. Csak
> azt, hogy ez az első olyan, amiről azt látom, hogy működik, és ez
> újdonság :))) Az open source közösségeket ne soroljuk ide, mert ők
> másfajta motivációval vannak megáldva, mint mi :)

Tudom, hogy gusztustalan modon vitatkozom, de nem ezt mondtad. Azt mondtad, hogy forradalmi a management, aztan azt, hogy azert, mert virtualis ceg, blabla. :) A motovacio mindegy - jo esetben ugysem csak az anyagiak motovaljak az embereket, ugye - a kerdes az, hogy mukodik-e a modszer. Marpedig mukodott, elottetek is. Ez nem baj, orultseg lenne mindennel egyszerre kiserletezni, ahogy mondtam.

missparker 2007.09.27. 09:17:06

>Azt mondtad, hogy forradalmi a management, aztan
>azt, hogy azert, mert virtualis ceg,"

Ezt a nekem tulajdonított gondolatot légyszi emeld ki, melyik post, melyik kommentjében írtam. Mert én ilyet tutira nem írtam :))

atleta · http://www.atleta.hu 2007.09.27. 14:26:57

Idezlek (csak a forradalmi szora kellett volna rakeresni ezen az oldalon ;) ):

" missparker 2007.09.22. 15:06:09
[...]
- Vállalkozásszervezés, management:
Ez forradalmi megoldás, az összes egyetemi szaki a fejét fogná, néha annyira szemben megy az elmélettel. Ellenben a tapasztalatok szerint működik. Erről Twodotzero írt az előző postjaiban."

"missparker 2007.09.24. 08:58:51
[..]
A management "forradalmi" (idézőjelbe teszem, csak Neked :)) gondolkodásmódját már a HR-módszerük is jellemezte. Pár posttal korábban leírta Twodotzero, hogyan csinálták. Aztán: ez a cég képes csak online működni, a task-listát, brainstromingok, megvalósítások, jóváhagyások szintjén. [...]"

Hasta la revolucion! :)

missparker 2007.09.27. 15:56:07

Csak éppen azt az ok-okozati összefüggést nem látom az idézetekben, amit te nekem tulajdonítasz. Nem probléma, gondolatszabadság van, a sorok közé is azt olvasol, amit akarsz :DD

ABL 2007.09.27. 18:34:37

missparker, kezdesz belekeveredni...
Kellemetlen....

missparker 2007.09.27. 18:37:05

Szegény, nem akarnám, hogy kellemetlenül érezd magad :D

Komolyra fordítva: azzal, ha indokolnám a forradalmi jelző használatát, kiadnám a Titkot. Nem fogom :D

atleta · http://www.atleta.hu 2007.09.28. 02:07:54

OK, nem baj. Ritkan latok en olyat, hogy akar a legsulytalanabb vitaban (ez sem komoly am, engem nem nagyon erdkel) valaki azt mondja a masiknak, hogy OK, igazad van :). Nekem egyertelmuen ott van az ok-okozati osszefugges, mar csak azert is, mert pont azt magyarazod nekem, hogy miert forradalmi. Ha nem gondolod, hogy azert, mert "ez a cég képes csak online működni", akkor minek irod oda egy bekezdesbe azzal, hogy "A management "forradalmi" (idézőjelbe teszem, csak Neked :)) gondolkodásmódját már..." raadasul olyan felvezetessel, hogy aztan? De mondom, nekem tok mindegy, csak beszelgettunk.
süti beállítások módosítása