Webkettő pont

www.wondeer.com - Egy webkettes site története az ötlettől addig, amíg megveszi a Google vagy a Yahoo :)

Friss topikok

Linkblog

Mennyit ér?


My blog is worth $2, 822.70.
How much is your blog worth?

HTML

Legally 1

2007.11.21. 10:44 Twodotzero

Körülvesz minket a jog, akkor is, ha erre nem gondolunk folyamatosan. Az első részben egy gyerekmesével, és egy itthoni idióta jogszabály használatának mókás következményeivel, a másodikban néhány súlyos szolgáltatói mellényúlással, a harmadikban pedig az oldalunk legális működését lehetővé tevő szabályokkal foglalkozom.


Jancsi és Juliska:

A szülők az erdőben hagyják a két gyereket:

Itt egyértelmű a szülők felelőssége, a kiskorút veszélyeztető magatartása, hiszen fordulhatott volna a szociálisan kihívásokkal küzdő szülő az önkormányzathoz, a gyermekvédelmi hatóságokhoz, vagy akár az ideiglenes vagy végleges állami gondozásba vétel mellett is dönthetett volna. Ehelyett hibázott.

195. § (1) A kiskorú nevelésére, felügyeletére vagy gondozására köteles személy, aki e feladatából folyó kötelességét súlyosan megszegi, és ezzel a kiskorú testi, értelmi vagy erkölcsi fejlődését veszélyezteti, bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.


A gyerekek tűzbe dobják a boszorkányt
Itt aztán lenne dolga a nyomozóhatóságnak, feltéve hogy legalább az egyik gyerek elérte a kiskorúság és ezzel a büntethetőség határát. Csalást követ el a csirkecsont kidugdosásával, a szegény idős hölgy (akinek a kerítését megrongálták) ellen pedig a létező legsúlyosabb bűnt, az emberölést követik el, ráadásul súlyosbító körülményekkel tetézve.

166. § (1) Aki mást megöl, bűntettet követ el, és öt évtől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
(2) A büntetés tíz évtől tizenöt évig terjed, vagy életfogytig tartó szabadságvesztés, ha az emberölést
a, előre kitervelten
d, különös kegyetlenséggel
követik el.


Másik kedvencem az ORTT és a szépemlékű Körhatár csapat, akik az Egri Csillagokról adtak be egy remek elemzést:

"Tisztelt ORTT Döntéshozó Testület,

gratulálok az új szabályozáshoz, és kívánom, hogy a határozatot sikerüljön a legszigorúbban betartatni.

Hogy segítsek Önöknek a szabályozás szakszerű alkalmazásában, álljék itt egy rövid elemzés Gárdonyi Géza Egri csillagok c. bestsellerének filmváltozatáról.

A felületes vizsgáló úgy gondolná, hogy az Egri csillagok besorolása IV-es (csak 18 éven felülieknek) kategória, hiszen a vár ostroma során bőségesen kimerül az "ábrázolás módját tekintve: az erőszak részletező, elnyújtott, realisztikus vagy naturális" tényállás, de -- mint az alábbiakban látni fogjuk -- ez a besorolás túlságosan megengedő lenne.

Indoklás

1./
"a műsorszolgáltatónak az V. kategóriába kell besorolnia a műsorszámot -, amennyiben az erőszak brutalitása és kegyetlensége oly módon kerül ábrázolásra, hogy azt ártalmatlannak vagy éppen dicsőségesnek tüntetik fel"

Az egri vár védői fondorlatos módon, különös kegyetlenséggel ölik meg az ideiglenesen hazánkban állomásozó török nemzetiségű állampolgárokat, mindezt úgy, hogy a néző számára eközben hősként tűnnek fel. Ez felháborító.

2./
"a műsorszolgáltatónak az V. kategóriába kell besorolnia a műsorszámot (...) ha az erőszakos cselekmény ábrázolása oly mértékben megrövidített, hogy például az áldozatra gyakorolt hatás, következmény elhallgatásra kerül."

Ez teljes mértékben fennáll, gondoljunk például a várfalról lehulló, mindössze 1-2 másodpercig mutatott harcosokra: nem tudunk meg semmit sérülésük mértékéről, esetleges maradandó károsodásukról, utókezelésük sikerességéről. Ez megengedhetetlen.

3./
"Nem megengedhető az ártalmatlannak vagy jogosnak ábrázolt agresszió olyan személyek ellen, akik külső megjelenésük, kulturális és társadalmi önmeghatározásuk, szokásaik vagy gondolkodásmódjuk mássága alapján szenvednek erőszakot."

Megölni valakit pusztán azért, mert ruházata és fejformája alapján muzulmánnak néz ki, ez egyszerűen vérlázító.

4./
"Ugyancsak az V. kategóriába kell sorolni azokat a műsorszámokat, amelyek a kiskorúak fizikai, szellemi vagy erkölcsi fejlődésének súlyosan kedvezőtlen befolyásolására alkalmasak, azáltal, hogy: (...) az ábrázolt erőszakos cselekedetek szadisztikus módon kerülnek ábrázolásra, azaz az erőszak elkövetése vagy az áldozat szenvedése kapcsán érzett öröm vagy élvezet dramaturgiailag kiemelt"

Gondoljunk csak a várvédő asszony kaján vigyorára, miközben a létrán érkező török vendégmunkásra éppen forró szurkot öntött. (Szadista állat, miért nem használt inkább bénító ideggázt.)

5./
A fentieken túl még emlékeztethetünk Miklós destruktív magatartására és az általa elkövetett öngyilkosságra (lásd a lőporraktár felrobbantása) is, de a fentiek remélhetőleg meggyőzik a T. Bizottságot arról, hogy az Egri Csillagok c. film nem alkalmas a televíziós bemutatásra még az éjszakai műsorsávban sem. A fentiek figyelembe vételével kérjük a kópiák elkobzását és megsemmisítését.

Üdvözlettel:

Dark"

Szóval a jog, az körülvesz minket, lehet az ellenségünk, lehet az eszközünk a céljaink eléréséhez. Ha nem ismerjük, akkor az ellenségünk, ha ismerjük, akkor ki tudjuk használni a saját céljainkra.

:)

24 komment

Címkék: jog ortt mese

A bejegyzés trackback címe:

https://webkettopontnulla.blog.hu/api/trackback/id/tr5236700

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Harmadik resz 2007.11.21. 13:46:00

Hat en sajnos kimaradtam...

Twodotzero · http://webkettopontnulla.blog.hu/ 2007.11.21. 14:07:57

Harmadik rész:

Mert ez csak az első post volt. Lesz még kettő az indulásig, ne félj, nem hagyunk ki :)))

atleta · http://www.atleta.hu 2007.11.22. 15:09:28

Ez az ORTT-s moka jo :) (Bar a 3. pont baromsag, mert a torokoket nem a ruhazatuk miatt oldosik, hanem azert, mert ok is oldosni szandekoznak, de gondolom csak igy jott ki az 5 pont. A 4 meg ugye nem primszam :) )

missparker 2007.11.22. 17:35:19

Nem olyan baromság az, elemezd egy kicsit jogi szemlélettel :) (az 1./ pontból jön a megoldás :))

atleta · http://www.atleta.hu 2007.11.22. 21:03:49

Teged azert fizetnek, hogy ne erts egyet? Es azert nem, hogy elotte olvass is? A 3. pont a 3. pont. Van ott egy jogszabaly idezet, arra van egy pelda. Semmi koze az elso ponthoz, ahol egy masik idezetre egy masik pedlat hoznak.

Twodotzero · http://webkettopontnulla.blog.hu/ 2007.11.22. 21:07:16

Nem ezért fizetjük, de végülis jó az ötlet :)))

missparker 2007.11.22. 22:55:48

Atléta, azt hiszem ennek az ORTT levélnek az életét én egy kicsit közelebbről láttam, mint te :) De meglepett volna, ha ebben a postban nem találsz vmit, ami baromság :)

bunk0 2007.11.23. 20:08:50

Nagyon fel tudtok csigázni, bár egyelőre nem valami sok a konkrétum. Mondanátok pár szót a céges háttérről is? Mert ugye a cél az lenne, hogy lóvét is lássatok a projectből, amihez nem árt ha rendben vannak a papírok. Szóval hogyan csináljátok? bt, kft, stb, vagy nem tököltök és valami jóféle offshore LLC/IBC az amiben utaztok? Ha ez utóbbi, akkor hogyan boldogultok a magyar hatóságokkal? Persze, csak ha nem titok ...

Twodotzero · http://webkettopontnulla.blog.hu/ 2007.11.23. 21:27:05

A szolgáltatást "worldwide" tervezzük adni, ezért a szolgáltatás helyéhez kötötten lehetetlen regisztrálni a céget.
Ráadásul eddig sem volt szükség, és ezután sem nagyon kell hagyományos irodát fenntartani, így a "tevékenység helye" sem meghatározható.
A szerverek amiket használunk, amerikában vannak, a címünk .com...
A fejlesztők otthonról - a világ több tájáról - írják a kódot.

Igazából a legjobb lenne egy APEH állásfoglalást kérni, hogy szerintük hol kellene regisztrálni a tevékenységet :)))

Akárhol is leszünk cégként regisztrálva, természetesen betartjuk majd a törvényeket, de fontos szempont lesz, hogy a lehető legkevesebb felesleges adótehernek legyünk kitéve, hogy minél több szolgáltatást tudjunk ingyen adni a felhasználóinknak.

atleta · http://www.atleta.hu 2007.11.24. 17:18:55

Twodotzero: Ugye? Sejtettem :)

missparker: > Atléta, azt hiszem ennek az ORTT levélnek az
> életét én egy kicsit közelebbről láttam, mint te :) De

Nem vitatom, de ez ki a fraszt erdekel? Magyarul vagyon irva? Igen. Leirtam, hogy szerintem mi nem stimmel azzal az egy ponttal? Igen. Irtal barmi erdemi ellenvetest? Nem. Akkor talan itt abba is hagyhatjuk. Foleg, hogy semmi jelentosege az egesznek.

> meglepett volna, ha ebben a postban nem találsz vmit,
> ami baromság :)

Nezd bebi... a postokat te (ti) irjatok, igy sokat tehettek a szinvonalert. Ezt ugy altalanossagban irom, mert ahogy fentebb is irtam, ez pl. kifejezetten szorakoztato volt.

Te meg elmehetnel valami treningre, ahol finoman manipulativ modszerekkel beleoperaljak a kis fejecskedbe, hogy nem rossz az, ha masnak a tiedtol eltero velemenye van.

missparker 2007.11.24. 18:44:14

A bébitől tartózkodj a jövőben.

Twodotzero · http://webkettopontnulla.blog.hu/ 2007.11.24. 19:46:18

Csatlakozom ms. parkerhez. a negatív élű személyeskedés nem ide való, legalábbis a bloggazdák szerint.


Dícséretet, hízelgést, ajnározást minden mennyiségben szívesen fogadunk, nem is kell hogy alapja legyen :)))

bunk0 2007.11.25. 10:52:20

Twodotzero: nem okoskodni akarok de szerintem jobban rá kéne feküdnötök a céges témára, lehetőleg minél előbb. Ha csak akkor kezdtek el ezzel komolyan foglalkozni, amikor már titeket figyel a világ, akkor nemhogy pénzt nem fogtok látni de garantáltan darabokra szednek titeket (perek, hiénák, támadások, belviszályok, stb). Ha tényleg annyira forradalmi az ötletetek akkor különösen sok veszélynek lesztek kitéve. Mindent le kell papírozni az utolsó bitig, amíg még nem késő.

Szvsz egy delaware-i LLC jó megoldás lehet nektek; olcsó, egyszerű, univerzális. Bár nem vagyok szakértő de érdekel a téma, ezért is kérdeztem.

blogolnigaz 2007.11.25. 12:20:37

>A bébitől tartózkodj a jövőben.

miss onerzet... :D

>Csatlakozom ms. parkerhez. a negatív élű
>személyeskedés nem ide való, legalábbis a
>bloggazdák szerint.

csak nem moderalast helyezel kilatasba? valamelyik postnal kijelentetted, hogy csak politikai felhangu vagy titkos belso infokat :D kiszivarogtato kommentek eseten alkalmaznad. most bekerult a sorba a "negativ elu szemelyeskedes" is? :) tessek mar legalabb ebben kovetkezetesnek maradni, mert innen mar csak egy lepes az hogy minden negativ kritikat toroljetek. :P

mondjuk engem nem erint tul melyen, ugyis szuneteltetem a baszogatasotokat, amiota beismerted hogy a mar ismert "ingyenzene reklambamulasert" formulat alkalmaznatok.
de ne aggodj, majd folytatom, amikor vegre leraktok valami konkretumot is az asztalra az ehhez hasonlo eroltetett es semmitmondo postok helyett. :)

Marcell. 2007.11.25. 14:29:29

Csatlakozom. :D Most hagyjuk, örüljenek csak a "forradalmi" blogjuknak, aztán ha kihozzák a felhasználók számára (valószínűleg) semmi újat nem mutató szolgáltatást, majd ízekre szedjük. :D Addig mindenki művelődjön hasonló zenei oldalakat keresgélve és tartsátok szárazon a puskaport, mert "hamarosan" indulnak...

Emlékszik még valaki ezekre (ütemterv = ?):
- "Szeretnénk október végére kijönni a zárt bétával, aki addig jelentkezik... blablabla" - szeptember 2
- "Blablabla... ma sem lesz screenshot az éles (closed beta) oldalról." - szeptember 9
- "blablabla... talán október vége előtt közvetlenül. Akkor nagy dolgok fognak történni reményeim szerint." - szeptember 24
- "Hetek kérdése és használhatod" - nov 22

Az is lehet, hogy már rég kihozták, csak a mindig rosszindulatú blogkommentezők elől titkolják el..! :D

atleta · http://www.atleta.hu 2007.11.25. 16:06:50

Twodotzero: > a negatív élű személyeskedés nem ide való,
> legalábbis a bloggazdák szerint.

Helyes. Mondjuk jobban veszi ki magat a dolog, ha peldat is mutattok ebben. Lasd:
missp> De meglepett volna, ha ebben a postban nem találsz vmit,
missp> ami baromság :)

missparker: Tovabbra sem latom, hogy ervekkel alatamasztottad volna a korabbi megjegyzesedet. Igy viszont csak szemelyeskedeskent tudom ertekelni. Lasd a fenti idezetet toled. Asszem nem a bebizestol, hanem a veled valo kommunikaciotol fogok inabb tartozkodni. (Remelem ez nem szamit szemelyeskedesnek.)

atleta · http://www.atleta.hu 2007.11.25. 16:25:58

Marcell: > Emlékszik még valaki ezekre (ütemterv = ?):

Hat bizony a szoftver projektek manage-elese es utemezese eleg kemeny feladat. Az ido belcses pontossagat pedig nem segiti, ha csak masodallasban (ertsd: nehezen kalkulalhato idot radobva) dolgozik a fejlesztok egy resze (vagy mind). Ha uj vagy szamodra ismeretlen technologiakat hasznalsz az plusz bizonytalansagi faktor (amazon EC2/S3), ha ezekhez keves a szoftver tamogatas, az plusz ido es tovabbi plusz bizonytalansag.

Ezzel nem is lenne semmi baj, mert fejlesztokent jok az ilyen projektek. Izgalmasak (mondjuk tul sok technologiai rizikot nem erdemes belevinni, mert akkor azzal fogsz szopni a tenyleges feladat helyett). De az utemezesnel ezt figyelembe kell venni. Es ha olyan szerencses helyzetben vagy, hogy nem ul a nyakadon egy idiota megrendelo, akkor nem erdemes felelotlen kijelenteseket tenni, kotelezettsegeket vallani. Pl. benan tulhajpolni a sehol sem levo cuccot egy blogon. Es az a vicces, hogy ettol meg siman lehet, hogy a programozoik szetdolgozzak magukat. Csak hat az ilyen igergetosdit mindig rosszul veszi a netes kozosseg. Van ra egy szep kifejezes: vaporware-nek hivjak ( en.wikipedia.org/wiki/Vaporware ), es mint minden igergetes, eleg bosszanto tudd lenni.

Twodotzero-eknal talan erdemes atfutni az Optimus Keyboard fejleszteserol szolo blog commentjeit (-> google). Ez egy minden power user alma billencs (lesz?). A gombok helyen kis oled kijelzokkel. Ket even keresztul fejlesztettek - ize _blogoltak_ rola. Hogy mindjart meglesz. Most ezt tervezzuk, most azt. De hat azert vegulis csak egy vacak billentyuzetrol van szo, amit majus ota ugyan elo lehet rendelni, de meg mindig nem szallitottak le egy darabot se belole (a' $1500/db, de ez mellekes).

Twodotzero · http://webkettopontnulla.blog.hu/ 2007.11.25. 16:29:09

Marcell:

Tudok majd aludni ha puskaport puffogtatsz ránk, ez ne tartson vissza :)
Akár ízekre is szedheted, ha netán jó ötleted lenne, még használni is fogjuk.
Mivel nem ez a főállásunk, nem tudunk csak erre a feladatra koncentrálni, de mivel nem vagy befektető, nem kell aggódnod a belénkektetett pénzed miatt :)

Blogolnigáz:
Felesleges moderálni, a rosszindulatú hozzászólókat leginkább a kint hagyott hozzászólásaik minősítik. Ha valami törvénybeütköző, vagy politikai dolog kerülne ide, akkor azt biztosan kimoderálnánk.
A szimpla udvariatlanságot, neveletlenséget viszont nem hiszem, hogy moderálni fogjuk.

Te tényleg nem jársz erre minden nap? Ez okozza az én nyugtalanságomat. :)))

Twodotzero · http://webkettopontnulla.blog.hu/ 2007.11.25. 16:32:47

bunk0:

Ráfeküdtünk, a delaware-i LLC-nek vannak azért hátrányai.
Igaz, hogy ott nem adózol, de az onnan osztalékként kivett jövedelmed itthon le kellene adózni. Ha nem tennénk, adót csalnánk, amit meg habtiszta lelkünk és égő állampolgári öntudatunk nem engedne.

;)

missparker 2007.11.25. 18:57:35

Blogolnigaz: "ingyenzene reklambamulasert"
Természetesen nem ez a durranás a Wondeerben, ennél jóval okosabb az ötletgazdánk :)
Ez a téma megérne egy postot, de mégis inkább csak egy komment lesz belőle (egyelőre). Szóval, én valójában irtózom a reklámoktól, az FF+Adblock Plus+Greasemonkey+Flashblockot használtam, csakhogy ne villogjon a szemembe a sok vacak, ne zaklasson az Indapass stb.
Ehhez képest most itt ülök a másik oldalon, és azt fogalmazom a FAQ egyik pontjában, hogy mi igyekszünk olyan reklámokat engedni az oldalra, ami érdekes lehet, a kedves user meg legyen szíves ne kiirtani. Nyilván nem lesz 100%-os siker erre a kérésre sem. Hogy alkudjak egy kicsit az istenekkel, az Adblock beállítasain finomítottam, talán így már nem igaz rám a borivás és vízprédikálás :)
De: a project jelen pillanatban szorgalmas emberek munkájából áll, akik ingyen csinálnak mindent, csak a buli kedvéért.
Ingyen szerzünk sokmindent (ezért kell pl. olcsó tárhely is), azért, hogy ingyen tudjunk adni egy teljes - és nem alap - szolgáltatást (a fizetős prémium pedig választható). Ez nekem így korrektnek tűnik.
Viszont reklám nélkül nem fogunk megélni, mert a tárhelyet fizetni kell, tehát reklám kell az oldalra, ha szeretjük, ha nem. De mutass nekem valamilyen szolgáltatást kínáló weboldalt, ahol nincs reklám...

Még egy kicsit a blogolásról: valójában a blogot nem hype-nak szántuk, csak egy laza naplónak, ahol az érdeklődő ismerősök is nyomon követhetik a projekt életét (már amennyit elmondhatunk belőle :). Ha az érdeklődők köre bővül, annak csak örülünk. Ígérni csak azt tudjuk, hogy lesz egy oldal, ahol ingyenzene lesz legálisan. Hogy mikor, arra nem fogunk határidőt mondani.

Még a határidőkről: Eddig egy olyan határidő volt, amit körbeküldött a management, hogy de jó lenne, ha sikerülne, mert... Nem sikerült, hát Istenem. Megyünk tovább, nincs vádaskodás, nincs üvöltözés, nem sír a befektető, aki ugye nincs. SZVSZ ez így normális. Többségünk látta ennek az ellenkezőjét valamelyik múltbéli munkahelyén, és nem vágyik rá :)

bunk0 2007.11.28. 08:52:42

Twodotzero: "Igaz, hogy ott nem adózol, de az onnan osztalékként kivett jövedelmed itthon le kellene adózni."

Hát, ez legyen a legnagyobb problémátok az életben ...

blogolnigaz 2007.11.28. 11:11:18

twodotzero:
>Felesleges moderálni, a rosszindulatú hozzászólókat
>leginkább a kint hagyott hozzászólásaik minősítik.
>Ha valami törvénybeütköző, vagy politikai dolog
>kerülne ide, akkor azt biztosan kimoderálnánk.

jupihej, igazan megnyugtato erzes, hogy barmikor leostobafapicsazhatnam missparkert kovetkezmenyek nelkul. ;P

>Te tényleg nem jársz erre minden nap? Ez okozza az én nyugtalanságomat. :)))

hol irtam en olyat, hogy nem jarok erre minden nap? ti vagytok a kezdolapom :D
ha az ironiat felfogni se vagy kepes, akkor ne akard mar alkalmazni. tod az nem annyiban merul ki, hogy a mondandod utan irsz egy triplaszmajlit. ;)

missparker:
>Természetesen nem ez a durranás a Wondeerben,
>ennél jóval okosabb az ötletgazdánk :)

alig varom a durranast. jo nagyot szoljon ;)

>Szóval, én valójában irtózom a reklámoktól...
> ...
>Ehhez képest most...

jo kis alszenteskedo maszlag, mint amikor egy sorozatgyilkos bizonygatja, hogy valojaban irtozik az eroszaktol, csak hat ugye a korulmenyek... de ezert mindig ugyel ra hogy az aldozatok ne szenvedjenek sokat :)

>De: a project jelen pillanatban szorgalmas
>emberek munkájából áll,

meg szerencse hogy nem kapsz penzt azert, amit itt muvelsz :D

>De mutass nekem valamilyen szolgáltatást kínáló
>weboldalt, ahol nincs reklám...

pl anywhere.fm, de meg sorolhatnam.

>... nem sír a befektető, aki ugye nincs.

hat igy nem is lesz ;P

>Ígérni csak azt tudjuk, hogy lesz egy oldal, ahol
>ingyenzene lesz legálisan.
>Hogy mikor, arra nem fogunk határidőt mondani.

akkor most nem hetek kerdese a dolog? :)

Twodotzero · http://webkettopontnulla.blog.hu/ 2007.11.28. 11:36:48

Blogolnigaz, anywhere.fm :

7.1 Generally. Anywhere.FM allows you to stream certain audio content through the Anywhere.FM Service (the “Audio Content”). You hereby represent and warrant that you have the necessary licenses, rights, consents, and permissions to use and authorize Anywhere.FM to stream and otherwise use Audio Content uploaded by you in the manner contemplated by Anywhere.FM and these Terms.

7.2 Audio Content Representations. You hereby represent and warrant that when using the Anywhere.FM Service for audio streaming, you will not interfere with the streaming mechanism of the Anywhere.FM Service, including in any way that does not comply with 17 USC §§ 112 and 114, the regulations adopted pursuant thereto or other provisions of the copyright laws of the United States or any other applicable laws and regulations of jurisdictions in which you may be resident.


Vagyis kijelented, hogy a feltöltött szám jogtulajdonosa te vagy, és nem veszel fel zenét tőlük :)

Remek.

blogolnigaz 2007.11.29. 09:24:22

es hogy jon ez ide?
süti beállítások módosítása