Webkettő pont

www.wondeer.com - Egy webkettes site története az ötlettől addig, amíg megveszi a Google vagy a Yahoo :)

Friss topikok

Linkblog

Mennyit ér?


My blog is worth $2, 822.70.
How much is your blog worth?

HTML

Miért is blogolunk?

2007.12.05. 15:06 missparker

Talán praktikus lenne onnan kezdeni, hogy miért is csináljuk a Wondeer-t?
Az egész kiindulási pontja a legális zeneszolgáltatás. Érdekes azt fejtegetni, hogy a legalitás fontos-e egy mp3 fájl birtoklása esetén. Miért tartjuk jónak a megoldásunkat?
1. Egy legális zenei site, ami ingyenes, mindenképpen jobb akár a felhasználónak, akár a zenésznek, mint egy legális fizetős, vagy egy kétes legalitású ingyenes feltöltő-letöltő site.
2. Üzleti vállalkozásként meg feltétlenül jobb, ha minden legális, ez vitathatatlan.

Tehát miért is blogolunk?
Benne volt az a kockázat, hogyha komoly titoktartást kíván a projekt, nem lesz miről írni. Nem így történt.

Egyik kommentezőnk, ABL megjegyzése, hogy „a blog olvasói és kommentelői nem egyeznek meg a site leendő felhasználóival”, tökéletesen igaz. Mi is láttuk, már a legelején. A felhasználó barátja a Wondeer site lesz. De azt hiszem, pont egy ilyen tartalmú posttal nyitottam itt.

Ami miatt mégis le akarunk írni dolgokat ilyen formában, azok a múltbéli tapasztalataink:

  • Amikor először vettem részt egy őrült határidejű projektben, még szinte nem is volt net, mobiltelefon sem nagyon. Amit csináltunk, vezetékes telefonon, faxon, rádióműsorokban kellett elmagyarázni újságíróknak, hatóságoknak, hivataloknak, partnereknek, végfelhasználóknak. Sok energiát, időt, pénzt elvitt, és többnyire eredménytelenek maradtak a közléseink - hozzáteszem, nem marketingkommunikációról és PR-ról volt szó, hanem egy turn-key előrehaladását kellett (volna) ismertetni. A projekt üzleti szempontból sikerrel zárult, mégis egy nehéz kalandként értékelik utólag a résztvevői, akár technikai, akár üzleti oldalról. A többi érintett szintén vegyes emlékeket őriz. Ez a senkinek sem jó megoldás. Blog nélkül biztosan így végeznénk.
  • A második olyan furcsa feladat során, amiben részt vettem, már az Index Fórumán nyomon lehetett (volna) követni, ahogy szerveződtünk, mégis az akciónk után hiába magyaráztuk, mi volt a célunk. Senki nem járt utána, hogyan indult, mindenki jobban tudta nálunk mit csinálunk, természetesen mindenki egy saját olvasatban, saját elmélettel ruházta fel az egyébként egymondatos, egyszerű és nagyszerű célunkat :) Üzleti értelemben nem volt tétje a dolognak, de sajnos az eredmények is elmaradtak a kitűzöttől (alapvetően eredményesnek értékeljük a munkát, és ma is folyik a háttérben).
  • Szörnyű tapasztalatok mindannyiunkban élénken élnek: láttunk egy-két nagyszerű ötletet tönkremenni, annak balul elsült, hektikus ismertetése, hibás üzleti tervezése miatt. Döntési jogkörünk ezekben a helyzetekben nem volt, így esélyünk sem: szenvedő alanyai voltunk a történéseknek, de tanultunk belőle.
  • És a Wondeer: most leírjuk előre, amit lehet. Első körben saját magunknak és érdeklődő ismerőseinknek akartunk egy lazább leírást, nagyjából rögzítve, hogy mikor mi történt, hogyan jött az ötlet, hogyan kezdődött a gondolkodás, hogyan alakult ki a csapat. Információ a projekt bennfenteseinek. Tehát a blog létrejöttét pont az indokolta, mint ’92-ben a világ legelső blogjának megszületését is.

A fenti tapasztalatok alapján úgy látjuk, kell egy ilyen felület annak a projektnek, ami szinte 0 Ft-ból megy, ahol beígért share-ért szenvedélyüktől hajtva dolgoznak emberek, ahol legális zenét adunk majd ingyen. Ez csupa őrültség, ismertetésre szorul :). A blogunknak ez adja a létjogosultságát jelenleg.

Kaptam olyan tanácsot, hogy zárjuk le a kommentelési lehetőséget, mert „marketing szempontból ez nektek nem jó”, és „indulatokat gerjeszt”. Nem tesszük. A projekt maga elég érzékeny témát érint ahhoz, hogy helyet adjunk a külső véleményeknek is, ugyanez természetesen indulatokat is szülhet. Mint Twodotzero régebben említette, a site nem a születésétől látható, hanem már a várandósságtól is. Ez kb. a blog. Egy várandósban pedig tombolnak a hormonok, ezt mindannyian tudjuk ;)

Mi lesz a jövőben?
Sokan fejlesztői blogot szeretnének látni. Amint publikálhatók a fejlesztés történései, rögvest lesz ilyen iránya. Benne van a kihívás: fejlesztőt rávenni postírásra, kommentek lereagálására nem egyszerű :)) A www.wondeer.com elindulásával kicsit iwiw-gépház jellegűek is leszünk - nem állítom, hogy ez jó lesz :)

Milyen nem lesz?
Nem lesz vállalati marketinges blog, ami esetleges önimádásunk felületeként működhetne, vagy tukmálna valamit, nem lesz „alternatív online marketing eszköz” (de ronda ez így!). Sohasem lesz ilyen. Pont.

5 komment

Címkék: blog online marketing fejlesztés

A bejegyzés trackback címe:

https://webkettopontnulla.blog.hu/api/trackback/id/tr36253251

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Aadaam 2007.12.07. 11:27:28

Az a baj, hogy egyszeruen b.ottkeveset irtok le, tul.kepp semmit.

Valaki visszanezi ezt a blogot, mint ujsagiro, az indulasotok kozepette, megnezi az elso par postot, majd ugy jartok, mint az index forumos szervezkedessel: egyszeruen nem informacio.

Tul koran kezdtetek el a probalkozast talan a blogolassal, blogolni akkor erdemes inkabb, ha meg mertek jelentetni informaciokat, mert mar nem igazan lehet titeket beelozni lokalis piacon.

Kulonben is picit paranoiasak vagytok, de ez Magyarorszagon altalanos; azt tessek eszrevenni, hogy egyszeruen itt, Magyarorszagon nincsenek jo programozok nagy mennyisegben, akik akar csak 1-2 honap alatt is ugyanazt le tudnak implementalni, azok is el vannak foglalva (altalaban bankok, bankoknak dolgozo fejlesztocegek alkalmazottai), es a zenei szolgaltatasok altalaban megbuknak gondolatszinten a copyright miatt (Kivancsi vagyok, mit hoztok ki kozos jogaszismerosunkkel (C.) erre...)

Rakjatok ossze valami olyat, amirol mar tudjatok, hogy ezt ennyi ido alatt nem lehet lekoppintani egyszeruen, aztan hajra, esetleg "koltozzetek" blogilag (az utokornak ez a "rendes blog" inditasat fogja jelenteni), mondjuk egyszeruseg kedveert wondeer.blog.hu -ra, hogy ne kelljen messzire menni...

Ebben a blogban eddig kb. hasznos kiszivarogtatas a player screenshotja volt, az, hogy indul egy belso folyamat (teszteles) baromira nem mond semmit, plane, hogy az eredmeny csak kommentben van - megha nekem, mint szakmabelinek mondanak is valamit az el-elejtett szakkifejezesek, de ez kommunikacionak keves.

Bit Rot 2007.12.12. 13:04:07

Ide tartozik:
quart.hu/cikk.php?id=2018

"Összesen immár 4-5 millió darab dal érhető el számukra, ami megközelíti az iTunes 5 milliósnál nagyobb katalógusát. A kiadóknak ebben az a jó, hogy részesednek az Imeem reklámbevételeiből. Az összes kiadó az összes reklámbevételnek nagyjából felét kapja meg (egy-egy számért annál többet, minél többször játsszák le azt a felhasználók)."

Bit Rot 2007.12.12. 13:04:48

Ja, még két fontos idézet:
"Legális ingyenzene az Imeemen mind a négy nagy kiadótól"

"a közösségi oldal immár mind a négy nagy kiadóval szerződést kötött, úgyhogy 19 millió felhasználójuk jogszerűen nézegetheti az ő klipjeiket, hallgathatja meg zenéiket, és persze osztogathatja meg egymással is ezeket."

DrM · http://internetalon.hu 2007.12.16. 19:55:54

Jó elképzelés, a megvalósítás lehetne informatívabb. Igaza van Aadaam-nak, hogy tgöbb infot kellene csepegtetni. Egyébként gratula, ez valami olyasmi lesz kedves missparker, amiről egy másik blogon írtam (netalon.blog.hu)

missparker · http://www.wondeer.com 2007.12.27. 12:46:58

Aadaam,
A paranoiával kapcsolatban igazad lehet, de sajna ezt legyőzni nem fogjuk tudni. A copyrightban segítségünkre van közös ismerősünk :)

John42,
Köszönjük a cikket, tanulságos.

DrM,
Már nem sokáig csepegtetjük az infót, rövidesen minden nyilvános lesz.
süti beállítások módosítása