Webkettő pont

www.wondeer.com - Egy webkettes site története az ötlettől addig, amíg megveszi a Google vagy a Yahoo :)

Friss topikok

Linkblog

Mennyit ér?


My blog is worth $2, 822.70.
How much is your blog worth?

HTML

Kis lépések - feladatok az indulásig

2008.04.03. 00:15 Twodotzero

Felkerült pár magyar zenéket sugárzó webrádió is a figyelt adók közé, így egész sok magyar számot vehettünk fel pár nap alatt.

A ronda reklám-placeholderek helyett rendes etargetes reklámokat tettünk fel, ennél több nem lesz az oldalon.

Igazából egy jelentősebb feladat van hátra az indulásig. Meg kell oldani, hogy amíg az aktuális szám a szerverről a lejátszóra kerül, tudjatok keresni, számokat kijelölni, vagy letölteni. Ha ez megvan, akkor használható lesz az oldal, ami egyelőre csúnya. Hamarosan elkezdjük kiküldeni a meghívókat.



7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://webkettopontnulla.blog.hu/api/trackback/id/tr2408831

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Benjamin · http://benjamin.hu/ 2008.04.03. 09:49:39

Etargettel teleszortatok ahogy kell :)

De ha mar irok es tudjuk h. ti az amazon s3 es ec2-t hasznaljatok, kivancsi lennek mibe kerul vagy hogyan erdemes ezzel a kalkulatorral szamolni:
calculator.s3.amazonaws.com/calc5.html?

Twodotzero · http://webkettopontnulla.blog.hu/ 2008.04.11. 20:40:40

A kalkulátor az árlista alapján számol, ha jól meg tudod becsülni az adatforgalmad, akkor tudhatod a költségeid.
Amikor elkezdtük, akkor ezt excelben (google spreadsheetben) kellett megcsinálnom.

Az adatforgalom viszonylag drága az amazonnál, de a belső az ingyen van. (EC2-S3 közt)

A get és put requestek egyelőre minimális költséget jelentenek az adaforgalomhoz képest.

StrongStub 2008.04.14. 04:33:29

ez iszonyat drága, egy saját szerver nem ezerszer olcsóbb? (ok nem ezerszer, de 2-3-szor és az van rajta amit te akarsz, évi 200-300K-ból már a BIX-en lógsz közvetlenül - UPC, T-online adatpark)

Twodotzero · http://webkettopontnulla.blog.hu/ 2008.04.14. 08:44:44

Van néhány előnye a saját szerverrel szemben:

1, Skálázhatóság - ha egy órára kell 2, vagy 5, akkor egy órára indítunk ennyit el, különben nem használjuk és nem fizetjük őket.
2, Karbantartás. Nem kell fizikailag törődni a géppel.
3, Nem kell mindennek onnan mennie, de a webkiszolgáló rugalmassága megéri, és annyira nem drága. A havi 24 USD/szerver, ami "saját gép", mert az fut rajta, amit akarunk az alacsony adatforgalmi igényű feladatokkal nem kerül sokba.

atleta.hu · http://www.atleta.hu 2008.04.14. 13:30:40

Hogy jon ki neked ez a $24/ho? Nekem $72 lenne csak az, hogy ott all a szerver (1 ho ~= 720 ora = $72). Hozzaadsz 210G transzfert (10 be, 200 ki) az $37, osszesen $109. Na $20-ert mar megkapod ugyanezt a VPS-t gyakorlatilag barmelyik szolgaltatonal. (Az persze nem derul ki, hogy a small instance az mit tud memoriaban, tarhelyben, de ennyiert kapsz egy 256M-as VPS-t 20-30G tarhellyel. Jobb helyeken az 512-es sem sokkal dragabb.)

Ettol persze meg a csucsterhelest biztos ezzel jobb kiszolgalni, de ahol nincs nagy ingadozas, ott marhara nem eri meg. Ebbol kovetkezoen jo megoldas lehet a VPS-ek melle nagy terheles eseten beuzemelni az EC2-t.

Twodotzero · http://webkettopontnulla.blog.hu/ 2008.04.14. 16:25:58

Csak azt néztem, figyeltek-e :)


Nyilván 72/hó a szerver, igazad van, sőt a modelljeinkben annyival is számoltam, itt meg kora reggel hülyeséget írtam ....

Az AWS szerver kicsit nagyobb, van neki dedikált sávszélesége, nem dobnak ki, ha sok az adatforgalmam, meg a leendő cscsterhelés menedzselhetősége miatt láttuk célszerűnek.
Az EC" szerverrel szorosan együttműködő S3 - gyakorlatilag végtelen - tárhely is nagy súllyal szerepelt a döntésben.

Monda László (Wondeer) · http://monda.hu 2008.04.17. 00:06:04

Az AWS hoszting igazából megfizethetetlen a képességekhez képest, amit nyújt. A cloud computing egy külön műfaj, amihez képest az alternatív hoszting megoldások sehol sincsenek.

Sehol máshol nem áll gyakorlatilag végtelen tárhely vagy végtelen számítási kapacitás a rendelkezésedre és sehol máshol nem tudsz ilyen fejlett adminisztrációs eszközöket használni.

Ez utóbbiakra példa az elasztikus IP címek, vagy a storage volume-ek, amikkel könnyen összehozhatsz egy SAN-t a semmiből például RAID striping-gal. Ha ügyes vagy, olyan terheléselosztót is írhatsz, ami annak megfelelően indítja el, illetve lövi le az EC2 szervereidet amennyi erőforrásra szükséged van. A határ csak a képzeleted.
süti beállítások módosítása