Webkettő pont

www.wondeer.com - Egy webkettes site története az ötlettől addig, amíg megveszi a Google vagy a Yahoo :)

Friss topikok

Linkblog

Mennyit ér?


My blog is worth $2, 822.70.
How much is your blog worth?

HTML

Miért állt be a gebasz, megelőző intézkedések

2008.11.03. 18:58 Monda László (Wondeer)

Mivel Visnyei Laci barátom megígérte az előző posztban, hogy írok pár sort a történtekről, így egy pillanatra otthagyom egyéb teendőimet és tájékoztatlak benneteket.  Ennek egyrészt látom némi értelmét, mert pár geek talán érdekesnek fogja találni az alábbiakat, de a legtöbb ember szerintem csak ijedten mered a monitorra gondolván, hogy "mi a f@sz".

Szóval az volt a gond, hogy a régi, default AKI-ban (Amazon Kernel Image) volt LVM-specifikus bug és amikor pár hete snapshot-ot csináltam, akkor a kernelben valószínűleg beállt egy veszélyes állapot, ami csak tegnap előtt bosszulta meg magát, amikor új AMI-t (Amazon Machine Image) akartam menteni a wondeer.com mögött álló EC2 szerverből, aminek hatására nemes egyszerűséggel szétszállt a root fájlrendszer, vele együtt az SSH kulcsok is, szóval publikus kulcsú autentifikációval sem lehetett bepattanni SSH-n.  Legalábbis feltételezem, hogy a fenti forgatókönyv szülte a hibát, nincs más ötletem.

Megoldás: Upgrade-eltem új AKI-ra az összes hosztunkat, az egyetlen OpenVZ szerverünket migrálom EC2-re és LVM snapshot segítségével periodikusan mentjük S3-ra az összes releváns adatot, a replikált adatbázist óránként vagy talán 10 percenként.

A fentieket tudva remélem mindenki boldog.  :)

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://webkettopontnulla.blog.hu/api/trackback/id/tr96747934

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása