Webkettő pont

www.wondeer.com - Egy webkettes site története az ötlettől addig, amíg megveszi a Google vagy a Yahoo :)

Friss topikok

Linkblog

Mennyit ér?


My blog is worth $2, 822.70.
How much is your blog worth?

HTML

Működés

2008.01.21. 22:58 Twodotzero

Végre elmondhatom, hogy hogyan működünk, és azt is, hogy mi volt az alap, amiből kiindultunk.

Az egyetlen vitathatatlanul legális módja a zene megszerzésének (a fizetős megoldásokon kívül) a rádióból való felvétel.
Ezt még az amerikai jog is elismeri, mint a szerző (ott szinte korlátlan) jogát szabályzó tényezőt, a DMCA törvényben.
Vannak is olyan letölthető, megvehető szoftverek, amelyekkel intelligens vagy buta módon sok webrádió adását lehet egyszerre rögzíteni.
A mi ötletünk annyi volt csupán, hogy ahelyett, hogy megvetetnénk pártíz euróért néhányezer felhasználóval egy-egy felvevőszoftvert, amit telepíeni kell, releaseket karbantartani, upgrade patcheket elérhetővé tenni, csináljunk egy "szoftver mint szolgáltatás" megoldást, azaz adjunk a felhasználónak egy webtárhelyet, egy felvevőt, ami a mi szerverünkön fut, és azt veszi csak fel, ami az adott felhasználónak kell, tartsuk karban a tárhelyet, csináljunk biztonsági mentéseket, tegyük elérhetővé a felhasználó számára a zenéit bárhonnan.
A bevételeket meg alapesetben reklámból, más esetben pedig különféle add-on szolgáltatásokból teremtjük majd meg.

Jelenleg a tesztek során 100 körüli rádió adását figyeljük, szorgosan rögzítünk minden leadott metaadatot, így most kb 300.000 szám címe, előadója, lejátszási gyakorisága és hossza az amiről tudunk. Hamarosan elég adat áll majd a rendelkezésünkre ahhoz (pláne ha felmegy a figyelt rádiók száma 1000-re), hogy megbecsülhessük, mennyi időn belül érkezik meg egy adott szám.

A népszerűek egy napon belül megérkeznek már most is, aki meg türelmetlen és azonnal kell neki a zene, az megveheti majd valamelyik szerződött zeneboltban.
Természetesen szűrni fogjuk a rádiókat, és ahol belebeszélnek a zenébe, azokat egy idő után kivesszük a figyeltek listájából.

Minden felhasználónak - a jog miatt - külön felvételt készít a saját felvevője, így egy fizikai felvételt csak egy felhasználó tud lejátszani, ezáltal elkerülve a fájlmegosztás vádját.

Jöhetnek a kérdések :)


36 komment

Címkék: jog működés

A bejegyzés trackback címe:

https://webkettopontnulla.blog.hu/api/trackback/id/tr65306574

Trackbackek, pingbackek:

Pingback: Turulcsirip - tapir 2008.01.21. 23:24:49

[...]a wondeer működése[...]

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

blogolnigaz 2008.01.22. 00:29:51

ejnyebejnye, miert nem tertel ki arra, hogy a chilirec 1 evvel megelozott titeket ebben? :P

Bit Rot 2008.01.22. 01:09:42

"Minden felhasználónak - a jog miatt - külön felvételt készít a saját felvevője, így egy fizikai felvételt csak egy felhasználó tud lejátszani, ezáltal elkerülve a fájlmegosztás vádját."

Ennek mi is az ertelme?
Hiszen ha 1 fizikai fajlt hasznal 10 felhasznalo, az tekintheto egyfajta tomoritesnek. Mint unixban a hard link, ahol a fajl egyszer van meg, de megjelenhet 10 kulonbozo helyen.

Amugy chilirec megfelel a leirtaknak, ahogy blogolnigaz irta.

Ettol fuggetlenul, a weboldal celja a copyright torvenyek kijatszasa es a zene ingyen megszerzese, a kiskapu kereses. De nem tudom, miert kell akkor ennyit bonyolitani, akkor mar inkabb ThePirateBay.com

atleta.hu · http://www.atleta.hu 2008.01.22. 14:36:34

John42: a kiskapu es a jogsertes kozt pont az a kulonbseg, hogy az egyik torvenyes, a masik meg nem.

> Ennek mi is az ertelme?
> Hiszen ha 1 fizikai fajlt hasznal 10 felhasznalo, az
> tekintheto egyfajta tomoritesnek.

Haha, hat ezt magyarazd mar el egy balfek jogasznak. A sajatod persze nyilvan megerti, de a biro pl. mar nem feltetlenul. Ha neked is van egy bited, meg nekem is, es mindketto egyes, akkor az ugyanaz a bit, fuggetlenul attol, hogy 'fizikailag' hol tarolod. Egyebkent amikor meg nem arultak el nekem a koncepciot, akkor en is javasoltam az ilyen tomoritest, de Twodotzero mar akkor azt magyarazta, hogy a jogaszoknak ket egyforma bitsorozat az bizony kulonbozo, ha nehany mm-rel odebb talalhatok a fizikai terben. (Eloszor arra tippeltem, hogy a sajat zeneidet toltod fel, aztan azzal csereberelsz valahogy - ott a feltoltest is lehetett volna trukkozni, csak igazolni kellett volna, hogy megvan nalad az adott file.) _Jog_osultsag kezelesrol meg nem hallottak :)

Twodotzero · http://webkettopontnulla.blog.hu/ 2008.01.22. 18:39:04

Blogolnigaz:

Megnéztem a chillrecet, szerintem nem azt csinálja, amit mond.
Ha minden felhasználó saját recordere egyedileg venne 600 rádióadást, az felhasználónként kb. 33GB/óra tárhelyet jelentene. mennyi ez 15000 felhasználóval havonta?
Technikailag egyszerűbb, de az ő megoldásuk bizony nagy eséllyel fájlmegosztás.

John:
A weboldal célja a törvények betűjét és szellemét betartva segíteni a felhasználót ingyen zenéhez jutni, és ezzel tisztességes megélhetést adni a jövőben a létrehozóknak.

Olyan hogy kiskapu csak a köznyelvben létezik, a jog nem tud vele mit kezdeni, én sem. Valami vagy legális, vagy nem. A mienkbe nem sikerült a jog oldaláról belekötni egyelőre senkinek.

Ha egy zenei fájlt többen is hallgatnak, az nem egyfajta tömörítés, hanem illegális fájlmegosztás.

atleta:
A jogász meg nem balfék, csak betartatja az esetenként értelmetlen jogszabályokat.

Bit Rot 2008.01.23. 01:26:10

"A weboldal célja a törvények betűjét és szellemét betartva segíteni a felhasználót"

Hehehehehe...
A törvény szelleme az, hogy mondvacsinált indokokkal kijátsszák? Ez szerintem akkor is jogosulatlan másolatkészítés és netes rádióadás, ami tilos.

"Ha minden felhasználó saját recordere egyedileg venne 600 rádióadást, az felhasználónként kb. 33GB/óra tárhelyet jelentene. mennyi ez 15000 felhasználóval havonta?"

Ha jó a tömörítőjük, akkor kevesebb hely is elég. De ezt már írtam.

Nem egy fájlt hallgatnak többen, mindenki a sajátját hallgatja. Csak a kitömörítő nagy "szótárral" dolgozik.

Bit Rot 2008.01.23. 01:29:01

"a jogaszoknak ket egyforma bitsorozat az bizony kulonbozo, ha nehany mm-rel odebb talalhatok a fizikai terben."

Tehát ha az egyik felhasználó fájlja:
/home/user1/akarmi.mp3

A másik felhasználóé pedig:
/home/user2/akarmi2.mp3

akkor az különböző? Ha igen, akkor innentől kezdve csak okos fájlrendszer kérdése az egész, ami belül észreveszi a duplikátumokat :-)

atleta.hu · http://www.atleta.hu 2008.01.23. 02:06:27

Twodotzero: > A jogász meg nem balfék, csak betartatja az
> esetenként értelmetlen jogszabályokat.

Ketlem, hogy a jogszabaly szepen leirna azt az ertelmetlenseget, amit en is elovezettem fent: hogy ha ket azonos bitsorozatot fizikailag (terben) mashol tarolsz, akkor az mas eset lenne, mint ha egy helyen tarolod oket, es hivatkozast helyezel el rajuk. Persze IANAL, es te nyilvan jobban belelatsz a dologba, meg persze a defenziv hozzaallast is megertem. Ettol meg technikailag nincs kulonbseg a ket dolog kozott (a helypazarlast leszamitva persze), ahogy John42 is leirta, ezert jogilag is ertelmetlennek latszik kulonbseget tenni. Mondjuk ebbol az egeszbol csak a jogi szabalyozas elmaradottsaga es ertelmetlensege latszik. Jo lesz lassan a valtozas.

blogolnigaz 2008.01.23. 04:20:18

twodotzero:
>Megnéztem a chillrecet, szerintem nem azt csinálja, amit mond.

pedig pontosan azt csinalja, de nem ez a lenyeg, hanem az hogy a modszeretek alapja teljesen megegyezik azzal, amit ok hasznalnak.
ezen nincs mit szepiteni.
es azok utan hogy fel evig hitegettetek a jonepet egy forradalmian uj megoldassal, legalabb annyi gerinc lehetne benned, hogy elismerd hogy nem jott ossze. :)

amugy (meg mielott teves kovetkeztetest vonnal le), en a chilitol se vagyok elajulva, a technika sajatossagabol adodik, hogy szinte kizarolag csak popularis zenekhez lehet igy hozzajutni, nem tul jo minosegben, es persze varakozassal.

es lassuk be, amig nem jar fobeloves az illegalis zenehasznalatert, addig az emberek tobbseget kurvara nem fogja erdekelni, hogy legalisan jut-e az adott zenehez, amig az illegalis (ejnye) mod sokkal gordulekenyebb es "minosegibb".

nezd csak a chilirec joideje mukodik, es eddig megsem futott be tul nagy karriert, es nem azert mert szarul lenne osszerakva.

gored 2008.01.31. 00:22:41

Olyan, hogy forradalmian új ötlet, sztem manapság már nincs. Amit te kitalálsz, azt nagy valószínűséggel pár kilóméterrel arrébb már kitalálta valaki. Sejtettem, hogy ti se fogtok előállni semmi világrenegető újdonsággal, de azért titkon reméltem, hogy nem nekem lesz igazam.

gép 2008.02.20. 13:49:20

Ez megállt?

Meister · https://www.facebook.com/Meister1977 2008.02.20. 21:20:21

Meg, s a weblapon sem nagyon látok fejlődést, így nem folytatom az alfatesztelést. :-)

Benjamin · http://benjamin.hu/ 2008.02.23. 12:29:40

en is epp azt akartam kerdezni h. mi van? nagy a csend

atleta.hu · http://www.atleta.hu 2008.02.25. 13:00:17

Szedrintem felvasarlas alatt allnak :)

Joske · http://easydomain.name 2008.03.02. 03:52:36

Hát megmondom őszintén, én már 2 éve használtam egy hasonló német portál 2.0 verzióját. És azért a 2.0 -át mert akkor már túl voltak egy 4 éves pereskedésen, amit részben megnyertek a hanglemezkiadókkal szemben. Szóval ha így nézem 6-8 éve született az ötlet meg, és nincs mit szépíteni dolgon még ebbe is belesültek a fiúk. Megesik ez is, gyakrabban mint goldolnátok. És hogy miért volt akkora az arcoskodás? Mert a kispajtások egy egy Mekis szendvics mellett túl nagy ömbizamalt szívtak magukba.

Remélem nem gondoljátok, hogy itt akár működő kód is születik valaha!?

atleta.hu · http://www.atleta.hu 2008.03.02. 22:05:08

Valami allitolag mar szuletett, hallottak olyanrol, aki latott olyat, aki mar probalta :). De nyilvan nem volt akkora siker, mert 1.5 honap szunet azert meg sosem telt el itt ket bejegyzes kozott. Az is lehet, hogy egy sotet urcasarkon valamelyik RIAA titkosugynok egy hangtompitost nyomott Twodotzero bordai koze, es a fulebe sugott valamit ;). Vagy eleve ok vasaroljak fel oket. Ahogy az olaj cegek szoktak az ingyen nullponti energiat szolgaltato gepet ujra meg ujra feltalalo ezermesterek talalmanyait.

missparker 2008.03.03. 09:14:40

Ne aggódjatok barátaim, jön lassan a tiszta víz a pohárba :) Twodotzero sajna nagy hibát követett el, ez jár egy rendőrségi feljelentéssel, de ő választotta.

Mielőtt nagyon lehülyéznétek, hogy ilyesmiről mesélgetek itt, tudjátok, hogy a feljelentést én teszem :))

atleta.hu · http://www.atleta.hu 2008.03.03. 12:35:33

Egymast jelentgetitek? Kiraly.

> Mielőtt nagyon lehülyéznétek, hogy ilyesmiről mesélgetek
> itt, tudjátok, hogy a feljelentést én teszem :))

Hat, ha te teszed es ellene, akkor az elozo mondatod tok magyartalan es raadasul felreertheto (szorend). Amugy biztos okos dolog ilyenekrol irogatni egy 'startup' blogjan. Bar gondolom akkor ugyis bedolt az egesz. Miert nem lep meg? Miert nem lep meg, hogy te benne vagy a balheban?

blogolnigaz 2008.03.03. 14:48:42

atleta:

elsiklottal a lenyeg felett... :)

>>Ne aggódjatok barátaim

tehat beteljesult a joslatom, es mar a baratainak tart minket, mostantol o is csak egy rosszindulatu kommentelo.
egy kozulunk.
a mi kutyank kolke. :))
aterzed te ezt?!? :DDD

en at, es mivel ilyen alakokkal, mint missparker, nem vagyok hajlando kozoskodni semmilyen szinten, ezert mostantol twodotzero a haverom. :DD
mivel o csak szimplan balfasz, es amugy sem szokasom rugdosni a doglott lovat. ;P

missparker:
>Twodotzero sajna nagy hibát követett el,

lehet, de mint irtam anno, a legnagyobb hibat akkor kovette el, amikor teged bevett a buliba ;P

egyebkent ilyen paradesan szanalmas vegjatekra azert nem szamitottam, kicsit gyanus is nekem :)
na de kivancsian varom a fejlemenyeket. :P

missparker 2008.03.03. 15:04:54

A fejlemények: a velem kapcsolatos botrány a cégalapítás körül tört ki. Gondolom észrevettétek, hogy az egész oldal egy promotálhatatlan izé lett, pl. az általatok is kifogásolt "csak firefoxban működik" felirattal. Meg azzal a "hejjesirással" amit a kolléga előadott. Ezt már nem tudtam a védelmembe venni, pedig amíg lehetett, védtem az egészet (talán túl sokáig is, ebben igazatok volt).

A fejlesztők közül kiszálltak ketten, pont azok, akik jelenléte garancia lett volna a működésre, akik miatt leginkább vállaltam. Nem azt, amit ti láttatok, annál azért ez többről szólt. Így khm... a maradék emberek nem a saját kódjaikkal szerettek volna villogni, ezt meg nem akartam támogatni. Megpróbáltam összeboronálni újra az egészet, nem ment. A vége rendőrség lesz.

A balekségről: szegény Twodotzero védte NDA-val, mindennel az ötletét, a végére meg elrontotta az egészet. Most úgy áll a dolog, hogy bárkinek lehet az ötletből pénze, csak neki nem. Na ki az igazi balek? :) Egyébként Wondeer Kft. lett, de sem Twodotzero, sem én nem vagyunk tulajdonosok :)

atleta.hu · http://www.atleta.hu 2008.03.06. 16:15:47

blogolnigaz :>>Ne aggódjatok barátaim
> tehat beteljesult a joslatom, es mar a baratainak tart

O bocs, tenyleg figyelmetlen voltam, meg a joslatodra sem emlekszem :).

> minket, mostantol o is csak egy rosszindulatu
> kommentelo. egy kozulunk. a mi kutyank kolke. :))
> aterzed te ezt?!? :DDD

Hat azert nekunk megvan az az erkolcsi elonyunk, hogy mi mindigis rosszindulatu kommentezok voltunk ;)

> en at, es mivel ilyen alakokkal, mint missparker, nem
> vagyok hajlando kozoskodni semmilyen szinten, ezert
> mostantol twodotzero a haverom. :DD

En talalkoztam szemelyesen Twodotzeroval, amennyore egy 1/2 oras beszelgetes alatt ez kiderul, nekem szimpatikusnak tunt.

> ehet, de mint irtam anno, a legnagyobb hibat akkor
> kovette el, amikor teged bevett a buliba ;P

Na latod ezt a ziccert viszont direkt jofejsegbol hagytam ki ;-)))

missparker: > Gondolom észrevettétek, hogy az egész oldal
> egy promotálhatatlan izé lett, pl. az általatok is
> kifogásolt "csak firefoxban működik" felirattal. Meg

Nem, mi azt vettuk eszre, hogy eleve egy rakas szemet volt, es nem fejlodott a megfelelo iranyba. Meg azt, hogy a te velemenyed es hozzaallasod nagyban fugg attol (de szepen mondom) hogy epp merrol fuj a szel. Most hirtelen adsz a kritikainkra? Bocs, de azt nem azert irogattuk, hogy egyszer majd ha neked ugy lesz kenyelmes, akkor felhasznalhasd mutogatasra, hanem tenyleg azert, hogy az adott problemakat oldjatok meg. (Legalabbis eleinte.)

> azzal a "hejjesirással" amit a kolléga előadott

Ez meg mondjuk eleg olcso tamadasi pont. Ugy a nincs rajta sapka utan jon.

A tanulsag leginkabb az, hogy nem lehet tul sok emberre alapozva vallalkozast inditani. Ezt a bolcsesseget persze a weben is megtalalhattatok volna. Nem mukodik az, hogy egy indulo vallalkozasban - foleg egy ilyen kockazatosban - legyen 5-6-8 partner. 2-3 embernek moven eleg az alapkoncepciok folott dulore jutni es kijonni egymassal. A tobbieket ki kell fizetni kemenyen. Lehet egy uzletember (szeriontem ez opcionalis) meg 1-2 programozo, de nem lehet egy jogasz, ket uzletember (asszem Twodot azt mondta, hogy harman vannak baratok a 'torzstagokj kozott), ket-harom programozo, designer, marketinges, stb. Ezeknek egy resze raadasul tok folosleges (lasd pl. marketinges).

Ha harman osszeallnak, es kiszervezik a munkat mondjuk indiaba, akkor lett volna egy kozepesen szar megoldasuk, ami legalabb kis szerencsevel mukodik. B opcio, hogy harman jol megegyeznek, meg bevesznek egy fejlesztot, hogy ne legyen nagyon atverve az agyuk. Vagy ha nagyon szarragok, akkor bevonnak egy fejleszto ceget/csapatot jutalekert esetleg tulajdonreszert cserebe. De egyben. (Wondeer kft tulajdonos a 3 barat 70%, plusz XY kft fejleszto 30%. Pl.) De ez mar necces. De hogy egy bena kis designer munkajat miert nem lehet megfizetni 1-200eFt-ert, azt vegkepp nem ertem.

Ezzel az adjunk uzletreszt cimu kvazi ingyen motivacioval amit ti kitalaltatok (majd jol dolgozik a designer, mert kab 5%-ot, es az sokkal tobb lesz, mint a 200e amit amugy kapna) tobb baj is van. Egyreszt ugye tudni kene, hogy minek az 5%-at kapja meg szegeny. Mndjuk be van hasalva nehanymilliard az uzleti tervbe, ez OK. Nagy kockazat, nagy haszon, es a nagy haszon lehet eleg motivalo. Foleg, ha a kockazatot nem tudja felbecsulni a birka. A baj ott van, hogy ez egy (strukturalisan ;) ) baromi instabil rendszer: ha elkezdenek noni a kockazatok vagy csokkeni a varhato haszon, akkor az olyan iranyba hat, hogy ez a folyamat magat erositi. Ha pl. feszko, egyet nem ertes van a csapatban (eros kockazat novekedes), akkor azonnal csokken az emberek motivacioja, ami tovabb noveli a sikertelenseg kockazatat. Magyarul ha valaki bedurcizik, akkor pillanatok alatt bedol az egesz.

Meister · https://www.facebook.com/Meister1977 2008.03.06. 17:46:20

Minden programozó életében max. 2-szer ugrik be ilyen jutalékalapú fejlesztésbe. Tipikusan ezek szinte soha nem jönnek be. (én tudom, mert én egy ilyet csináltam már.) A másodiknál mondtam egy alacsony összeget, hogy annyit kérek rá, amivel, ha bíznak benne, hogy az oldal profitot fog termelni, akkor jól járnak, hiszen ha hitelből fizetik ki, az akkor is visszajön nekik. Ha ők (megrendelők) nem bíznak ennyira a projectükben, akkor már eleve hülyeség lenne nekem rááldozni több hetet az életemből.

blogolnigaz 2008.03.06. 20:54:04

missparker:


>Gondolom észrevettétek, hogy az egész oldal blabla

ne mar... mibol gondolod? :P

>Meg azzal a "hejjesirással" amit a kolléga előadott.

nekem nem remlik, hogy barki kritizalta volna itt barkinek a helyesirasat, de ha meg igy is lett volna, akkor is egyetertek atletaval, szanalmas hogy annyira nincsenek erveid, hogy kinodban ezt kell felhoznod.

>A fejlesztők közül kiszálltak ketten, pont azok...

hat nemtom, nem hiszem hogy te realisan meg tudnad itelni egy fejleszto kvalitasait, leven hogy fingod sincs az egesz temarol. :)

>bárkinek lehet az ötletből pénze

meg mindig nem fogtad fel, hogy egyszeruen nem piackepes az otlet, masok se lettek/lesznek belole milliomosok :)
es igenis balek vagy te is, hiszen elbasztal egy csomo idot valamire, amibol semmit nem profitaltal, es most ahelyett hogy csendben elsunnyognal, csinalod a paradet :)

atleta:
amit tanulsagkent leirtal az helytallo, de nem hiszem hogy ezen bukott be a dolog.
eleve halalra volt itelve :)

meister:
bingo ;)
amit leirtal, azt hiszem hozzatartozik a felnottevalashoz :D

atleta.hu · http://www.atleta.hu 2008.03.07. 00:29:31

blogolnigaz: > amit tanulsagkent leirtal az helytallo, de nem hiszem hogy ezen bukott
> be a dolog. eleve halalra volt itelve

Csak pofazni akartam valamirol :). Azert irtam, mert szerintem az o buktajukat ez okozta. Ettol meg lehet, hogy ha sikerul is megcsinalniuk, akkor nem sikerul felfuttatniuk, vagy ha igen, akkor nem birnak bevetelt termelni, vagy megis csak szetpereli oket nemelyi kiado, es annak ellenere, hogy igazuk lesz, tonkremennek. De ezen akkor is buktak volna, ha egyebkent valami piackepes dologgal allnak elo.

Karma · http://karma.blog.hu 2008.03.07. 10:17:47

Hűbasszus, én voltam a legelején 2 meetingen, még NDA-t is aláírtam. Már a legelején nem úgy tűnt, hogy lesz belőle bármi is, többet nem mentem el. Csak most nézem, mi lett belőle. Hát, jól tettem :)

atleta.hu · http://www.atleta.hu 2008.03.07. 20:12:12

Karma: te kaptal hivatalos NDA felmondast? missparker, amikor meg nem volt a haverunk, akkor hangosan leugatott, hogy ne turelmetlenkedjek, nem azert nem kuldenek ilyet, mert nem jatszanak korrekten, csak epp nem ertek ra. Ez volt ket honapja :). (Mielott meg barki aszinne... en csak beszelgettem egyet Twodotzeroval, es elmondta az otletet meg alairatott egy NDA-t, mert a kommentekben tippelgettem, hogy mi lehet a nagy otlet, es felt, hogy beletrafalok.)

Karma · http://karma.blog.hu 2008.03.08. 15:15:06

@atleta.hu
Volt egy levlista, ha minden igaz, akkor azon jött egy értesítés, hogy az NDA érvényét veszti. Lehet, hogy te nem voltál rajta a listán :) Miss Parkerrel már nem találkoztam, és nem is bírom követni, hogy most haver vagy nem haver :)))

atleta.hu · http://www.atleta.hu 2008.03.08. 16:06:49

Karma: biztos nem voltam rajta :). Azt ide is megirtak, hogy ervenyet veszti, na de ez egy tobbe-kevesbe egyaltalan nem bizonyito ereju balhe eseten szemben az alairasommal diszitett papirral, ami az NDA. Persze ha levlista van, akkor mar eleg sok tanu is van, de az ugye macera, a papirt meg eleg meglebbenteni. Mondjuk, hogy igy korrekt. Alairasert cserebe alairast. Szoval amikor itt - gondolom a levlistaval kb egy idoben - bejelentettek, hogy lejart az NDA, akkor szamonkertem, hogy talan ezt illene irasban, szignozva. De az az arcoskodas ellenere elmaradt.

Bit Rot 2008.03.08. 23:30:32

Egyre jobb ez a blog :-)

missparker 2008.03.10. 10:52:38

Rosszindulatú kommentelőnek engem ne tartsatok légyszi, nem az vagyok. Nem ártani akarok. A szakmaiság tűnt el az egészből, és ezért valójában inkább szomorú vagyok, semmint mérges.

Az NDA-val már nem kell törődnötök. Felmondást nem fogtok rá kapni, lévén jogilag nincs aki ezt megoldja. Twodotzeroval köttetett a megállapodás, de neki hivatalosan nincs köze a céghez. A céggel viszont nem kötöttetek semmilyen megállapodást, ergo a cég nem perelhetne senkit semmiért. Pl. az ilyen stiklikből lett elegem.

Perelni meg azért sem fognak, mert lesz más jogi bajuk is, mint az NDA-sok.

Meister,
Itt a kitalált koncepció - a munkáért tulajdonrészt - működött volna. A gáz az, hogy azok szálltak ki, akik már láttak közelről fejlesztést, tudják mit kell tenni az üzemeltetésben, marketingben, salesben stb. De ezt nem hagyták nekünk. Miattuk voltam benne én is. Mivel a hülyeségtűrő képességünk viszont alacsony, így kikerültünk a képből. Én utoljára, mert sajna túl türelmes vagyok. Majd leszokom róla.

Maradt Monda Laci, akinek szakmai hozzáértését pl. a kiírt "csak Firefox-ban működik" feliraton ill. az EC2-ről kiguglizott "tudásán" lehet mérni :D

Ill. a másik "fejlesztő", aki kliensoldalra tette a keresést fenenagy hozzáértésében, és marketingileg hiába kértem, hogy ugyan beszélné már meg velem, hogy mit írunk ki az oldalra, és főleg milyen helyesírással :D

Twodotzero meg menekülni akart a szituációból, mert már a trükkök sem segítettek, így rátolta a haverjára az egész vackot, ő lett az ügyvezető. A haver küldött nekem olyan szerződéstervezetet, hogy sírva röhögtem rajta, annyira "szakmai" volt. Ilyen haver/ügyvezető mellett minek nekik ellenség? Csődbe tudják vinni a cuccot egyedül is.

Ismétlem, mindezt rettenetesen sajnálom. Jó szervezés mellett, jó kommunikációval ez működhetett volna.

blogolnigaz 2008.03.10. 12:22:04

:D
jaja, nem vagy rosszindulatu, csak feljelentessel fenyegetozol, es kellemesen vegigszemelyeskeded a kommentet. ;)

persze, ertheto a sertodottseg, hogy a tobbiek meguntak a balfaszsagaidat, es vegre kitettek a szurodet.
ami erthetetlen, hogy ha igaz amit mondasz (bar miert kezdenel most hirtelen igazat mondani, amikor az utolso pillanatig szemrebbenes nelkul hazudtal), akkor ok meg latnak fantaziat a buliban.
de ezt ketlem :)
legalabbis remelem, hogy ha vegre felnyilt a szemuk, akkor azt is felismertek, hogy ez a project halott. :)

megjegyzem, az viszont mar 3 kommenteden keresztul sem derult ki vilagosan, hogy twodotzero most akkor melyik csapatban is jatszik.
de mivel ra nem mondasz csunyakat, ezert most ugy tunik twodotzero megse a haverom. :)

ja, es mit jossz mar megint a helyesirassal, te szerencsetlen? felfoghatnad vegre, hogy senkit se erdekel :)

missparker 2008.03.10. 13:02:31

A törvénytisztelet mióta rosszindulat? Állampolgári kötelességem bejelentést tenni, ha bűncselekményről/annak kísérletéről szerzek tudomást...

A wondeer.com helyesírásával jövök folyamatosan, ne mondd, hogy az neked tetszik. Kívánság, rövid i-vel, előbb rövid ö-vel, a mondatok minden szava nagy kezdőbetűvel stb.

Kérdés: miben hazudtam? Mert szerintem semmiben. Amíg hittem benne, az adott keretek közt csináltam, próbáltam a két kilépett ember és a bennmaradottak között közvetíteni. Aztán megláttam, amit az alfatesztre kitettek, mint "készen van"-t, és innentől vállalhatatlanná vált.

Ők nem ismerték fel, hogy ennek így nincs értelme: erre a honlapra megalapították a céget. Én szemét :) meg ilyet nem akartam, így nem írtam alá a nagyszerű együttműködési szerződést, ami arról szólt volna, hogy behozom a szerződéseket 5% jutalék reményében, ők másnap indok nélkü felmondják, és nem fizetnek, viszont én két évig nem mehetek máshová dolgozni. Na itt kezdtem el nagyon röhögni. De állítólag sokan aláírták. Kérdés, hogy akkor miért engem kerestek meg vele.

Monda László (Wondeer) · http://monda.hu 2008.03.10. 13:11:05

blogolnigaz: Kösz szépen, hogy szóltál erről a thread-ről a bolgomban. Csak az alfa blog egyik posztjának a kommentjeire voltam feliratkozva és a többit nem nagyon figyeltem.

Évike (missparker) tudásáról annyit, hogy a második egyetemi SQL órája után kezdte el fikázni, hogy hogyhogy nincs WHERE feltétel a dal kereső kifejezésben ami szájton fut. Úgy, hogy ez relevancia alapú MySQL full-text search. Erre azt mondta, hogy ez baromság.

Az meg szintén nem igaz, hogy a hozzáértő emberek mentek el. Kezdetben csak rendszeradminisztrációval foglalkoztam és amikor átvettem a szájtot, az annyira szét volt szúszva (nagy, lassú, rosszul struktúrált, karbantarthatatlan volt), hogy az egészet heteken keresztül refaktorizálni kellett, aminek most érünk a végére. A kódot az egyik eltávozott "hozzáértő" ember írta.

Azóta egy valóban hozzáértő ember csatlakozott a fejlesztéshez, aki mellesleg egy jóbarátom és érti a munkáját.

Ami engem illet magasról teszek Éva véleményére, mert a kissebbrendűségi komplexusának a kompenzálásán túl nem sok szart tud.

Twodotzero · http://webkettopontnulla.blog.hu/ 2008.03.10. 18:10:27

Uraim Missparker nem jogász - a potenciális ügyfelei szerencséjére.

egyik apró tévedése:
"Állampolgári kötelességem bejelentést tenni"
tessen szépen elővenni a BTK-t aztán olvasgatni...

MLaci:
Te is tévedtél, Mparker egyetemet csak kívülről látott, rendszergazda-tanfolyamra jár. :)

Részemről a missparkerrel, vagy missparkerről folytatott nyilvános vita befejezve többet nem reagálok rá, a hozzászólásai egyelőre megmaradnak.

Karma · http://karma.blog.hu 2008.03.10. 21:20:54

@missparker Mondom, én kétszer voltam "állománygyűlésen", de pont Monda Laci tűnt a leghozzáértőbbnek, csak szólok :)

Twodotzero · http://webkettopontnulla.blog.hu/ 2008.03.10. 21:29:06

Karma:

Valóban Laci a leghozzáértőbb, és nemcsak EC2, S3, meg oprendszer vonalon, de jól megalapozta a fejlesztés rendszerét is. (SQLben azért jó, hogy tudjuk, kihez forduljon tanácsért. :o )
Hozzá hasonló kvalitású a szintén szegedi Dömi is.

Akire "rátoltam" a vezetést, az pedig 40-60 fejlesztőt irányít most is nemzetközi projekteken. Kicsit tart a kis mérettől, de ahogy látom, a skála alacsonyabb oldalán is elboldogul.
süti beállítások módosítása