Webkettő pont

www.wondeer.com - Egy webkettes site története az ötlettől addig, amíg megveszi a Google vagy a Yahoo :)

Friss topikok

Linkblog

Mennyit ér?


My blog is worth $2, 822.70.
How much is your blog worth?

HTML

Kezdődik a munka

2007.09.02. 18:07 Twodotzero

Tegnap kitaláltuk hogy milyen legyen a site, amikor már nemcsak bennfentesek láthatják.



Lelkesen adták a srácok az ötleteket a sitehoz, meglepően fiatalok élőben. ketten egyetemisták, egy most végzett, van egy 25 éves designerünk. A maradék - üzleti résszel foglalkozó terület öreg, jóval túl a harmincon.

Mivel nem akarunk irodát, így nincs olyan helyiségünk ahol cégszerűen le tudnánk ülni, így otthon kellett leültetni a csapatot elfértünk, igaz a fotelért harc volt.  Remek prezentációt tartottunk, aztán brainstormingoltunk arról, hogy mik a feladatok a következő hetekre. Lehet hogy távol-keleti avatarok is lesznek majd - egyszer, de most a core businessre koncentráltunk.
Szeretnénk október végére kijönni a zárt bétával, aki addig jelentkezik itt, az az első perctől felhasználó lesz.

Elmentünk vacsorázni is. Szolidak a fiatalok, és talán a hely is túl elegáns első találkozós ivászatra. De majd fejlődnek :) A kaját viszont nagyon élvezték, végigették a svédasztalos menüt. És végig olyan kifejezések repkedtek az asztal körül programozói oldalról amiket nem értettem, szóval dolgoztak :)

17 komment

Címkék: vacsora alakulás

A bejegyzés trackback címe:

https://webkettopontnulla.blog.hu/api/trackback/id/tr16155681

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tündi 2007.09.02. 18:54:45

Kicsit olyan kapkodósnak tűntök.

Még csak MOST találjátok ki, hogy milyen legyen a site, ha már mindenki látja? Eddig miről vizionáltatok?

Brainstormingolni meg nem a "feladatokról s következő hetekre" szoktak, de kétségtelenül jól hangzik....

Továbbra is drukkolok!

Twodotzero · http://webkettopontnulla.blog.hu/ 2007.09.02. 21:40:40

Az nem a site volt, hanem egy pre-beta. A zártkőrű bétára lehet jelentkezni.

A szolgáltatások nagyjából fejben voltak, de hogy hogyan nézzen ki az első verzió, ehhez le kellett ülni egymással először.
Amúgy a legtöbb ember most találkozott egymással először. :)

Köszi a drukkot ... egyre többen olvastok. Jó lesz ezt a blogot végigolvasni két év múlva.

Tündi2003 2007.09.03. 15:45:46

Hát, amikor én kitaláltam a site-om (még nincs fenn sehol, mert még nincs kész) akkor az első volt, hogy a site szerkezetét találtam ki, azaz azt, hogy MIT akarok. A hogyanon pedig most dolgozok.
De az egész site a fejemben van, nem kell plusz brainstormingokat beilleszteni. Igaz, én egyedül vagyok a site gazdája. (csak egy hobbioldal lesz)

Twodotzero · http://webkettopontnulla.blog.hu/ 2007.09.03. 15:51:52

A MIT kérdés a szolgáltatásokat illetően már kb egy hónapja tiszta. De mivel a programozás kb 8 emberhónap időt vesz igénybe, ezért nem árt a részfeladatokat kitalálni, erőforrásigényt becsülni, sorrendiséget meghatározni, csoportmunka rendjét és eszközeit kidolgozni.

Ez nemcsak hobbioldal lesz, ámbár szívből csináljuk.

Nem lehet a site a fejemben, ez egy folyamatos beta, sosem lesz kész. Mindig javul és változik majd. Új dolgok kerülnek bele, a sikerteleneket meg kidobjuk majd.

senkise · http://ezt.se 2007.09.03. 21:41:13

Most hagytam ott egy ilyen webkettes sose lesz kesz projectet. Kivancsi vagyok ebbol mi lesz. ;-)

Twodotzero · http://webkettopontnulla.blog.hu/ 2007.09.03. 21:52:40

Mi volt az otthagyás oka? Sose lesz kész, de október végére zárt béta lesz.

senkise 2007.09.03. 23:02:34

Meguntam a "kaoszprogramozast". Ertelmetlen tulorazas ment folyamatosan.

Cel az hasonlo volt, mint amit itt leirtal: csinaljuk, mert majd jo lesz.

A vegere az egesz project egy mero kaosz, mar senki sem tudta, hogy mi minek van pl. az adatbazisban. Ugyanazok az adatok szamos helyen, tobbfele ID ugyanarra, hol ez-hol az hasznalva... stb...

Hatarido az volt! :D Meg hatarido elott par oraval atnezni, hogy mit kell kovetkezo heten csinalni... :D

Sokat tanultam, annyi biztos. :D

Twodotzero · http://webkettopontnulla.blog.hu/ 2007.09.03. 23:30:34

Van néhány dolog, ami minket visszafog ebben.

Részben nem csinálunk nagyon bonyolult dolgot. Másrészt nem nagyon vannak főnökök, nem nyúlkál mindenki az adatbázisba majd.

Mindenesetre tanulunk a példádból. Ja és nem ez a napi munkánk, így tűlóra sem lehet. Amúgy is értelmetlen dolog lenne.

missparker 2007.09.04. 09:04:23

Tündi2003, nem ismerjük mi egymást? :D

Egyébként hajrá a projektnek.

tündi2003 2007.09.05. 09:18:24

Kicsi a világ. De ennyire?! :-)

atleta.hu · http://www.atleta.hu 2007.09.06. 02:22:41

Jajj, legyszi ne legyen beta, meg folyamatosan mindig beta, mert az olyan ciki. Tudom, hogy elvileg trendi, de azert a szakma szemeben (remelem) nem az.

Attol, hogy fejlesztitek (plusz otleteket adtok hozza) attol a kod, meg a szolglatatas meg nem lehet mindig beta (vagyis felhasznalok altal teszteletlen).

senkise: nalatok inkabb az lehetett a baj, hogy nem volt _szakmai_ koncepcio. A fejlesztok (meg foleg a koordinatoruk) nem volt igazan kepben. Azt, hogy folyamatos a fejlesztes az agile fejlesztesi metodologiak ugy hivjak, hogy 'release early, release often'. De ez nem arrol szol, hogy osszevissza ok nelkul iranyt valtanak, csinaljuk csak ugy, aztan majd lesz belole valami, hanem arrol, hogy nem probaljuk meg elore kitalalni a felhasznalo gondolatait (legalabbis nem tul sokat), mert a sok egymasra epulo feltetelezesbol ha az elso parban egy keveset tevedunk, akkor a vegeredmeny nagyon el fog terni az idealistol. Megcsinaljuk egy reszet, megmutatjuk, aztan a visszajelzesek alapjan reszelunk rajta (esetleg attervezzuk!). de ettol terv meg van, es nincsenek elhagyatott tablak a DB-ben :)

En is most vagok bele ilyen majd meglatjuk alapon a vilag legnagyobb otletebe :), de a meglatjuk az arra vonatkozik, hogy a vilag eleg erett-e mar ra, meg arra, hogy az 'elvadultabb', magasabb szintu otletek kozul melyik keruljon majd bele kesobb.

senkise 2007.09.07. 13:40:46

atleta:

igazad van, nem volt koncepcio. nem volt cel, ami alapjan lehetett volna tervezni. az volt, hogy \"ide meg ezt berakom, mert jopofa\", \"ez k***a jo otlet ezt tedd bele\"

de mind1 mostmar. nem volt kedvem bologatni reggeltol estig... :-)

tipikus parbeszed:
O: \"k***a jo otletem van\"
EN: \"megint?\"
O: \"blablabla, ezt kellene hozzafejleszteni\\\"
EN: \"jo, majd hozzafejlesztjuk, csak elobb zarjuk le azokat, amit eddig megbeszeltunk\"
O: \"szerintem nem nagy etwas beletenni\"
EN: \"ok. meg ezteseztesezt kell, majd utana\"
O: \"sok ido megcsinalni?\"
EN: \"nem sok ido. feltetlenul szukseges ezt MOST beletenni?\"
O: \"jo lenne, mert k***a jo\"
EN: \"felolem beletehetjuk, de akkor nem biztos, hogy tartani tudjuk a hataridot\"
O: \"nem sok ido, TE mondtad\"
EN: \"nekem mind1........\"

ezt szorozd meg 12 honappal, ilyen idiotasagok miatti hajnalig tarto tulorakkal, stb.

Meguntam, eljottem.

Csak valahogy ismeros volt, amit olvastam itt valamelyik blogbejegyzesben a \\\"kaosz\\\"-rol, hogy az milyen nyero lesz, es gondoltam ennyit hozzateszek a sikerukhoz, hogy felhivom a figyelmet, hogy a folyamatos otleteles (divatosan brainstorming) konkret celok,tervek nelkul szvsz biztos ut a kudarchoz.

bocs, ha hosszu lett :-)

atleta.hu · http://www.atleta.hu 2007.09.08. 05:54:15

senkise: nehez jol megfogni nehany szoban a dolgot. Konyveket szoktak rola irni. Nyilvan arrol van szo, hogy a tul rideg, formalizalt, mindent elore megtervezos eljaras sem jo (mert ahogy mondani szoktak a papir mindent elbir...), meg a total fejetlenseg sem. Az u.n. agile metodologiak, illetve az azok altal behozott szemlelet tunik jelenleg jonak. Vazlatosan elore tervezunk, aztan elkezdjuk csinalni, es kozben figyelunk arra, hogy a kodolas mennyire hozza a felszinre a tervezesi hibakat, illetve a teszteles mennyire hoz ki kodhibakat (amik megint csak visszahathatnak a tervezesre), sot, hogy az elkeszult reszek mennyire hasznalhatoak. Aztan iteralgatunk.

Twodotzero · http://webkettopontnulla.blog.hu/ 2007.09.11. 22:25:25

A zártkürű tesztelésig (closed beta) meghúztunk egy vonalat, és lehet akármilyen király az ötlet, nagyon meg kell küzdenie a gazdájának ahhoz, hogy bekerüljön.

Amúgy sem vagyok a túl sok fícsör híve.

atleta · http://www.atleta.hu 2007.09.12. 00:38:45

Kicsit beleugatok, pedig semmi kozom hozza :)... jo dolog, hogy lesz vonal, meg elkerulitek a featuritist (meg neve is van neki, annyira elterjedt betegseg :) ), de a zartkoru beta az mar nagyjabol keso. A betara mar keszen kell allnia a termeknek, tehat aznap mar nem rakhattok bele uj otletet, meg ket nappal korabban sem (alpha?). Mar ha ugyan azt ertjuk az elnevezeseken.

Amugy szegyen ez a 'publikus beta' bohocsag, amit mar az osszes webszolgaltatas csinal. A beta tesztet mindig is tesztelokkel, ugynevezett betatesztelokkel vegeztettek. Ezek lehetnek a kesobbi vegfelhasznalok - egy reszuk. De az, hogy honapokig meg evekig betaba menjenek a webszolgaltatasok (csak, hogy ne lehessen szamonkerni, ha valami hibadzik) az eleg ciki.

Szoval szerintem ugy nez ki a fejlesztes, hogy elore eldontitek, hogy melyik otletnek mi a prioritasa, mi a hatarido, mi kell minimalisan az indulashoz, aztan az kerul bele, ami belefer az adott hataridoig. (Nyilvan erdemes ugy tervezni, hogy lesz csuszas, mert az mindig van, tehat masod- meg harmadlagos prioritasu featuroket is belevenni, es azokat lehet majd kiszorni, a csuszas fuggvenyeben.) Amikor beta vagytok, akkor mar a hibakra kell figyelni, meg persze a felhasznaloi visszajelzesekre, mert siman lehet, hogy egy-ket otletet sikerul hasznalhatatlanra megcsinalni, esetleg koncepcionalisan is rossz (ezt sose lehet tudni...).

Emiatt mondjuk erdemes mielobb bevonni a juzereket, ha tudjatok, hogy esetleg a fel/negyed kesz rendszert birizgalhassak, es meg azelott szolhassanak, hogy nekik nem fekszik valami, hogy nagyon elmennetek az adott iranyba.

ikocka · http://kocka.blog.hu 2007.09.12. 02:54:31

sok sikert, kivancsi vagyok, feliratkoztam!
süti beállítások módosítása