Webkettő pont

www.wondeer.com - Egy webkettes site története az ötlettől addig, amíg megveszi a Google vagy a Yahoo :)

Friss topikok

Linkblog

Mennyit ér?


My blog is worth $2, 822.70.
How much is your blog worth?

HTML

Tárhely reloaded

2007.09.06. 22:55 Twodotzero

Minek nekünk az a nagyon sok tárhely?


A jog az oka. Többen is felvilágosítottak, hogy ha valaki zenét tölt fel a szájtra, azt nem oszthatja meg, mert beleszaladnánk a szerzői jogba, és mi húznánk a rövidebbet.
Annak örülök, hogy az olvasók kombinálnak, megpróbálják kitalálni azt, hogy mi lesz a szájton, és az mitől legális.
Nem sokat mondhatok el egyelőre a dologról, nem szeretném hogy egy nálunk gazdagabb csoport ráugorjon a témára.

Nyilván több olvasó is kitalálta, hogy a felhasználók tárohatják majd a zenéiket nálunk. Nagyon fontos a költség, hiszen a szolgáltatás a legtöbb felhasználó számára ingyenes lesz.
Ha egy felhasználó 5 GB tárat kap, (terveink szerint idővel nagyobbat is), akkor az nekünk amerikai szervereken 20 - 50 Ft lesz havonta. Ennyi bevételt reálisan meg lehet termelni.
Ha a magyar tárhely-árakkal dolgoznék, és keményen alkudnék, akkor talán 3000 Ft/felhasználó lehetne az elérhető havi ár, ami biztos csődöt jelentene nekünk, ennyi bevételt nem lehet - és nem is szabad tervezni.

Az oldal nem magyaroknak készül. Mindenkinek készül.




Azt viszont szeretném, hogy amikor elindulunk, akkor már valamennyire ismertek legyünk. Akik olvasnak minket, azok gondolnak ránk, beszélnek rólunk, továbbadják a hírünket.
Ez a blog célja. Az olvasóink bennfenntesek. Nem a születéstől ismertek majd minket, hanem a terhesség alatt is :)

17 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://webkettopontnulla.blog.hu/api/trackback/id/tr67159222

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

atleta.hu · http://www.atleta.hu 2007.09.06. 23:27:04

Hmm... biztos, hogy nem lehet kicsit optimalizalni? Nem oszthatja meg a juzer, de ha bitre ugyanazt a file-t tolti (toltene -> *) fel, ami mar szerepel egyszer, akkor eleg csak egy hivatkozast tarolni a mar fentlevo valtozatra. (A torlesnel persze figyelni kell, hogy csak akkor tunjon el fizikailag, ha minden hivatkozas megszunt, de hat ez termeszetes.)

(*) Ha nem (csak) sima 'buta' http formos feoltoltest hasznaltok, akkor a kliensen lehet ellenorzo osszeget generalni feltoltes elott a file-ra (valami komolyat, pl. SHA1, MD5), es az alapjan ellenorizni, hogy fent van-e mar a szerveren. Ha fent van, akkor a feltoltest is megsporolod. A joghoz persze nem ertek, de nem latom a kulonbseget akozt, ha feltoltok egy bitre azonos file-t, es utana ez a bitre azonos file-t toltom le, mint ha a fenti modszerrel kioptimalizalom, es megsorolom a tarhelyet es a feltoltes idejet.

Na jo, egy csapda van a dologban: ha felnyomom az MP3 gyujtemenyemet, akkor a trukkos ismeroseimnek nem kell, hogy elkuldjem a szamokat, csak az ellenorzo osszeget, ok meg ezt elkuldik a szervernek, es onnantol kezdve az o tarhelyukon is elerheto a zene :). De ez akkor is csak a feltoltes megsporolasat lovi ki. Sot, azt sem, megoldhato a problema.

Twodotzero · http://webkettopontnulla.blog.hu/ 2007.09.06. 23:43:43

Technikailag persze hogy lehetne optimalizálni, de a jog nem engedi.

Mert akkor az lenne a file-sharing, ami még felhasználói méretekben is üldözött, de ha mi csinálnánk ........


Technikailag semmi gond nem lenne két bitre azonos file feltöltése vagy egy feltöltés egy ellenőrzés és a feltöltött fájlra hivatkozás közt.

missparker 2007.09.07. 11:27:39

"mindenkinek készül"

Értem én, mit akar ez jelenteni, legalábbis remélem, hogy nem kell szó szerint érteni. Ugye nem?

Kulcsszavak: célcsoport-meghatározás, piacszegmentálás, pozicionálás. Olyan termék és/vagy szolgáltatás nem létezik, ami mindenkinek készül.

Alex 2007.09.07. 12:35:52

Szerintem halálra ítélt ötlet: ma már olyan olcsó saját részre bármilyen adattároló, hogy nem éri meg feltölteni.

Ki garantálja nekem, hogy nem veszik el. Ha van nálam belőle másolat, felesleges feltöltenem.

Könnyen vihetem magammal bármivel a zenéket: telefon, mp3 lejátszó, laptop, stb.

Egy átlagos adsl eléréssel napokba kerül pár gigát feltölteni + letölteni sem 1 perc.

Nincs célcsoport? Mindenkinek nem lehet készíteni. Olvassatok el egy-két marketinmg könyvet.
Vélemények?

missparker 2007.09.07. 12:53:20

A levelezőkre is ezt mondták. Hogy ugyan ki fogja a leveleit, address bookját vhol online tárolni? Aztán nézzük meg a kedvencemet, a Yahoo-t, vagy éppen a Google-t. A Google már naptárat is csinált, és SMS-ben kapok értesítést a bejegyzésekről. Hitted volna ezt két éve? Én sem.

Ki garantálja, hogy holnap még be tudok lépni a Yahoo-s vagy gmailes mailfiókomba? És mégis...

Zenék esetében ráadásul nem merül fel a privacy kérdése sem. A mi van, ha elveszik kérdés is kevésbé súlyos, mint mondjuk a levelezésemnél.

A célcsoportmeghatározás és szegmentálás önmagában egy nagy kaland lehet az egészben. Nem irigylem a csapat marketingesét :) Worldwide szinten célcsoportot belőni igen érdekes lesz. SZVSZ ez önmagában több hónapos buli egy embernek. Szétosztani a feladatot meg nem lehet a többrétegű alszegmensek miatt.

Marcell. 2007.09.07. 13:25:29

Rendelkezésreállás tekintetében azért ne hasonlítsd a Google-t egy most induló startuphoz. :)

missparker 2007.09.07. 13:32:01

Ha jól sejtem, felhasználóból nem tudnak kezdetben annyit bedepózni, mint gugliék, ergo nem is kell akkora rendelkezésre állás. Kifejtődött itt már, hogy pont a növekedés a legnagyobb kockázat az egészben.

Marcell. 2007.09.07. 18:32:20

"ergo nem is kell akkora rendelkezésre állás" - miért ne kéne? Nem a sebességre, hanem a ténylegesen elérhetőségre, rendelkezésre állásra gondoltam, ami 0-24 minden esetben, felhasználószámtól függetlenül. Ha a szerverek bemondják az unalmast, kis létszámmal is elég bukta.

atleta.hu · http://www.atleta.hu 2007.09.08. 05:43:34

> Technikailag persze hogy lehetne optimalizálni, de a jog nem engedi.

Ebben biztos vagy? Erdemes lenne egy szerzoijogi szakertot megkerdezni. Megegyszer mondom, A es B user csak akkor hasznalhatna ugyanazt a file-t, ha mindketten feltoltottek (mondjuk, ez a jogasz szamara erthetobb verzio). Nem megosztod, hanem feltoltes utan optimalizalsz. Mindegy, csak egy otlet volt, en nem ertek a joghoz (ok meg a technologiahoz...) Egyaltalan mi az, hogy ket file kulonbozo? Mashol kell lennie a vinyon? :) Ez tenyleg erdekes kerdes.

missparker 2007.09.10. 12:33:17

mrcw,

Én elsőre a sebességre gondoltam, talán itt a különbség a véleményünk között.

Mindenesetre: nyilván a rendelkezésre állás 0-24 kell, hogy legyen. Ellenben, ha lehalnak a szerverek, az a tárhelyszolgáltató bűne, nem twodotzero-é. És máris visszajutottunk oda, hogy a tárhelyszolgáltató kiválasztása az egyik kulcsa a projektnek. Arról meg egy egész post van, ne ezt offoljuk szét :))

Twodotzero · http://webkettopontnulla.blog.hu/ 2007.09.11. 22:17:36

Van célcsoport: technológiailag nem túl képzett, 10-25 éves, a neten nőtt fel, szeret mindent azonnal és ingyen megkapni.

De mindenki más welcomed. Különösen missparker építő véleményére számítok az NDA átadása után :))

A rendelkezésreállás többszintű lesz. Az site+adatbázis és tárhely más rendelkezésreállású, ás másképp redundáns.

A jog bizonyos tekintetben kullog az élet mögött, kénytelenek vagyunk hülyén jogkövetni :(

zsolti 2007.09.11. 23:00:40

Átolvastam a blogot, de a végére nekem elég homály lett a történet. Szép, szép, hogy ennyire lelkesek vagytok, de ez eddig kevés. Az meg, hogy gyakorlatilag 0 befektetéssel akartok világmegváltani, szintén szép, de sajnos a valóság nem ez, nem is volt soha. A tárhelyet meg kell fizetni, ha magyaroknak csináljátok, akkor a magyar tárhelyet. Kintről lassú lesz. Ez nem hitvita vagy lehúzás, tény. A mindenki pedig nem célcsoport, döntsétek el kinek készül, magyaroknak vagy a tengerentúlra, aztán majd később majd akkor ha már működik, és sikeres, akkor lehet többnyelvűsíteni, meg lokalizálni erőforrásokat, etc. Szolgáltatást is bár lehet (sőt kell) nagy forgalomra tervezni, de egy startupnál abszolút felesleges tárhely arzenállal indítani. Szóval van itt még mit reszelni. A hurráoptimizmussal nincs baj.

Twodotzero · http://webkettopontnulla.blog.hu/ 2007.09.11. 23:51:07

Szia Zsolti,


Azért homály, mert még nincs vége. Most a fejlesztés folyik, kb két hónapig.
Nem is kerül ki addgi semmi, onnantól válik majd zártkörűen elérhetővé. De addigra már lesztek pártízen - párszázan, akik tudtok róla és kíváncsiak vagytok rá.
Nem magyaroknak készül feltétlen, de van egy előnyünk, a nyelv, amit ki tudunk használni, ezért a két kezdő nyelv egyike a magyar.
A piaci szegmenseknél a nyelv nem meghatározó, szükséges rossz inkább..

A tervezésnél mindenütt a skálázhatóság a fő szempont, nem lesz saját hardverünk ....

atleta · http://www.atleta.hu 2007.09.12. 00:48:01

Zsolti: hat a fene tudja. Tudod, ha veletlenul belenyulsz, es osszehozol egy olyan szolgaltatast, ami tetszik a nepnek, akkor konnyen lehet, hogy nagyon gyorsan jonnek azok a nepek. Marpedig ha reklamokbol akarsz megelni, akkor jobban teszed, ha erre jatszol. Akkor viszont nagyon nagy buko, ha nem tudod oket kiszolgalni. Ha peched van, akkor vagy leall a novekedes (ami igazi hype eseten bizony exponencialis), vagy beeloz valaki. Sok szolgaltatas bukott mar el igy. Persze aki ugyes, az meg valamennyire ki tudja hasznalni karketing celokra (meghivo: toporogjatok csak a bejarat elott).

Magyarorszagon ugyan a wiw meguszta, hogy nagy bukta legyen, de ott is az volt a jelenseg, hogy az elso par evben linearisan novekvo felhasznalobazis egy-ket valtoztatasnak koszonhetoen az uj rendszer atadasa utan exponencialisan kezdett novekedni. Ok ugyan szeretik azt mondani, hogy szuperul skalazhato a rendszeruk, de ez nyilvanvaloan kamu. Valahogy osszeeszkabaltak valamit, ami elvisz egy szep forgalmat, de pl. a novekedest meg jo szoftverrel se lett volna eselyuk kiszolgalni. Egy rakat (megfeleloen managelt) virtualis szerverrel es tarhellyel elvileg csak penzkerdes. Raadasul konnyebb is megfinanszirozni, mint azt, hogy a novekedes utemeben vegyed a szervereket. Megint csak a wiw esetebol latszik. Ott egy jolmeno vallalkozas (virgo) nem birta tolni ala a vasat, most meg a T-* nem hajlando tobbet alarakni. (Kb. 80-100 szerveruk van, azert az kezdo befektetesnek nem ket filler.)

Twodotzero · http://webkettopontnulla.blog.hu/ 2007.09.12. 02:02:32

A wiw nagy szerencsével úszta meg. szerintem.

Egyébként az ő modelljük volt az az elrettentő példa, ami miatt az üzemeltetést át kellett tolnunk a tengeren túlra.

Először is, nemzetközi megoldást akartak, de nem volt igazán mivel megszólítani a többnyelvű piacot, így kizárólag magyar maradt.

Másodszor meg, itthoni megoldásokat használtak, amik nagyságrendileg drágábbak, mint a kintiek.

Harmadrészt, ha nincs VC belevonva (amitől nagyon félnénk), akkor a hardverek és szoftverek beruházása lehetetlenné teszi a megvalósulást.

Ráadásul nem változó költség a szerverberuházás, (megveszem most januárban és három évig áll benne a pénzem), ami a növekedés egyik legfőbb akadálya lenne.

zsolti 2007.09.12. 09:39:16

Hát továbbra sem lettem meggyőzve, bár nem is engem kell... Meglátjuk majd, az rss-t azért eltettem :) Sok sikert!

Twodotzero · http://webkettopontnulla.blog.hu/ 2007.09.14. 00:35:14

A blog nem alkalmas a meggyőzésre...

majd a zárt beta :)
süti beállítások módosítása