Webkettő pont

www.wondeer.com - Egy webkettes site története az ötlettől addig, amíg megveszi a Google vagy a Yahoo :)

Friss topikok

Linkblog

Mennyit ér?


My blog is worth $2, 822.70.
How much is your blog worth?

HTML

Screenshot 2 - Evolúció

2007.10.09. 16:12 missparker

Henry Ford mondta egyszer, hogy ha megkérdezte volna az embereket, mit szeretnének, akkor gyorsabb lovakat kértek volna. Ehelyett Ford autót gyártott nekik, a T-Modelt. A színválasztékkal sem vacakolt sokat, sokáig csak fekete volt, mert a fekete festék száradt a leggyorsabban :) Ennyit a vevői igények kielégítéséről… Mindenesetre a T-Model a világ valaha volt legsikeresebb autója lett.


























Ez a termékbevezetési stratégia immár kereken 100 éves - 1907 októberében kezdődött a gyártás - így szerintem érdemes váltani. Mi megtettük.

A már elkészült playerünkre több olyan visszajelzés érkezett, hogy túl nagy, túl sok helyet foglal a képernyőn. Nos, ízlések és pofonok, de a kollégák megszívlelték a véleményeket, és megalkották a mini playert:


Aki regisztrál, hamarosan használni is tudja :)

69 komment · 3 trackback

Címkék: web2.0 web2 zene beta kép webkettő startup online marketing webfejlesztés szoftverfejlesztés player henry ford t model

A bejegyzés trackback címe:

https://webkettopontnulla.blog.hu/api/trackback/id/tr77191345

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: HungaReCycling 2007.10.29. 07:56:03

Zene a zsebben helyettHogy hallgassuk tovább kedvenc zenénket, ha minden reggel egyszer célba ér a földalatti, le kell szállni a buszról, és megint teljesen elkerülhetetlennek tűnik, hogy munka helyett az utolsó pillanatban egy nyugtató sétát iktassunk be…

Trackback: HungaReCycling 2007.10.29. 07:55:09

Zene a zsebben helyettHogy hallgassuk tovább kedvenc zenénket, ha minden reggel egyszer célba ér a földalatti, le kell szállni a buszról, és megint teljesen elkerülhetetlennek tűnik, hogy munka helyett az utolsó pillanatban egy nyugtató sétát iktassunk be…

Trackback: HungaReCycling 2007.10.29. 07:55:09

Zene a zsebben helyettHogy hallgassuk tovább kedvenc zenénket, ha minden reggel egyszer célba ér a földalatti, le kell szállni a buszról, és megint teljesen elkerülhetetlennek tűnik, hogy munka helyett az utolsó pillanatban egy nyugtató sétát iktassunk be…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

atleta · http://www.atleta.hu 2007.10.10. 22:34:21

Azert kicsit eros ez a Henry Fordos hasonlat... Ti ezzel a playerrel egy olyan dolgot csinaltok, amit mar sokszor sokan megtettek. A juzerekre hallgatni alapkovetelmeny, nem egy vilagmegvalto tett. Foleg, ha mar egyszer kerdezitek oket. Valojaban ok (mi) tesznek szivesseget azzal, hogy velemenyt nyilvanitanak.

atleta · http://www.atleta.hu 2007.10.10. 22:38:36

Ja, es jo, hogy a tobbi kritikara is hallgattatok: kevesebb szin, kevesebb figyelem felkelto (elterelo) reszlet. Mar csak a ronda piros gombocokat kene valami kevesbe kontrasztos, a tobbi hasznalt szinhez jobban illeszkedore. Megint csak az a kerdes, amit mar egyszer megirtam neked: vajon tenyleg olyan fontos informaciot kozol az a UI elem, hogy ennyire szembeotlonek kell lennie? Nyilvan a hangero es az, hogy hol tart eppen a lejatszas elegge masodlagos informacio ahhoz kepest, hogy epp mit hallgatok, vagy hogy hol tudom leallitani a zenet. Megis ez a ket legkontrasztosabb elem.

Laci 2007.10.10. 22:39:22

De legalább Henry Ford nem lopta a designt:-)

atleta:
ezen a blogon ne várj szerény posztokat:-)

blogolnigaz 2007.10.10. 23:40:57

kivancsi vagyok, meddig eroltetik meg ezt az egeszet :)

hagyma1 2007.10.11. 09:39:02

Ez a projekt valami olyasmi, mint az anywhere.fm?

missparker · http://webkettopontnulla.blog.hu 2007.10.11. 11:52:19

jchc-raron: Nem, nekünk más a koncepciónk.

atleta: a piros gombócokban igazad lehet, de pl. ebben is különbözik sok ember: én szeretek látni hol tart a lejátszás, ott szoktam ugrálni előre-hátra a lejátszásban, tehát nekem kifejezetten hasznos, hogy jól megfogható az egérrel.
A legsúlyosabb kritika, amit többektől kaptunk, hogy "ez így nagy".
Így már az indulásnál kiszolgáljuk ezt a fajta igényt: aki a minit szeretné használni, megteheti. Mr. Ford ilyen gesztust nem tett a startupban: fekete van, azt vedd meg :))

Az összes ízlés kiszolgálására szerintem csak a skinnelhetőség lesz a megoldás. De most a startup határidejének tartása lebeg a szemünk előtt.

captain.jack.sparrow 2007.10.11. 14:54:38

missparker:

Mr. Ford a maga idejében alkotott. Erősen az ő nevéhez kötődik a tömegtermelés elterjedése.

Ezzel a poszttal most megváltod a világot. És újdonságként olyasmit állítasz szembe a tömegtermeléssel, ami még elvi szinten sincs vele semmilyen összefüggésben. Tudniillik jelenleg, ha úgy tetszik egy prototípust csináltok. Ehhez kikéritek a későbbi felhasználók véleményét.

Ennyi. Ennek semmi köze a tömegtermeléshez, vagy bármihez, ami Ford nevéhez kapcsolódna.

A tömegtermeléssel, amit szembe tudsz állítani, az a skinnelhetőség: mass customization ( talán tömeges testreszabás magyarul, most csak ezért nem lapozok fel marketing szakkönyveket ).

De sajnos rossz hír, hogy ez sem lesz forradalmi, ugyanis egy régóta működő, jól bevált módszer.

Alig várom a legközelebbi forradalmi posztot...

:-)

atleta · http://www.atleta.hu 2007.10.11. 20:06:23

missparker: szerintem szakadj le Fordrol, semmi koze az o esetenek hozzatok. Ezzel az erovel egy sokol radiohoz is hasonlithatnad a projectet, mert bezzeg annal is mennyivel kenyelmesebb es jobban hasznalhato.

A skinezhetoseg egy dolog, a usability meg ergonomia pedig egy masik. Nem azt mondtam, hogy ne latszodjon a ket piros gomboc, hanem azt, hogy valami olyan szine legyen, ami jobban simul a designba. A play gomb is latszik, pedig az sem piros. Mondom, nyilvan nem az a _legfontosabb_ informacio. Nem egy atomeromu moderator rudjait lehet vele szabalyozni.

Nem vagyok egy usability szakerto, de ennyit meg en is tudok. Meg ez ugy jon egy ido utan a tapasztalt felhasznalobol. Ha kicsit utananeznetek folosleges vita helyett, akkor ti is talalnatok olyan cikkeket, ahol pont ezeket a heurisztikakat hozzak fel (keves feltuno elem, ne legyenenek tul nagy kontraszt kulonbsegek, foleg ne tul sok, es a hangsulyok ott legyenek, ahol azoknak ertelmuk van). Messze all ez az izles+pofon kategoriatol. Hogy mondjak valamit- szerintem most is csunya a design (nem esztetikus), de legalabb nem bantja annyira a szemet, mint az elso iteracio (vagyis sokkal ergonomikusabb). Ergonomia != izlesek+pofonok. Talan olyasvalakire kellett volna bizni a dolgot, aki csinalt mar eleteben UI-t es/vagy van eleg sutnivaloja ahhoz, hogy megnezze, hogy masok hogy oldottak meg ezt a leragott csont kategoria feladatot. Aztan az is lehet, hogy ertelmesebb es hatekonyabb megoldas lenne, ha kozvetlenul a designer kerne ki a velemenyeket.

blogolnigaz 2007.10.11. 20:57:47

eleg szanalmas hogy erre a nyamvadt flashplayer skinre verik a nyalukat napok ota. :)
igen, lehetne meg lovagolni a dizajn hianyossagain, es ugy tunik mason nem is erdemes, hiszen csak az ezzel kapcsolatos kommentekre erkezik reakcio az illetekesektol. jo ideje minden a project tulajdonkeppeni letjogosultsagat megkerdojelezo velemenyt figyelmen kivul hagynak, es kuldozgetik a semmitmondo postokat, a szektasokra jellemzo csillogo szemu, onelegult mosollyal az arcukon, mintha ez a taktika resze lenne, pedig csak tehetetlen vergodes, mindenesetre engem szorakoztat :)

atleta · http://www.atleta.hu 2007.10.12. 12:47:45

blogolnigaz: azokra a postokra azert nehez lenne ertelmes valaszt adniuk, hogy ugysem tudjak megoldani, hogy egyeni tarhellyel ingyenesen zenet osztogassanak. Ahhoz ugyanis le kene loniuk az otletet, amit meg nyilvan nem akarnak. De ha belegondolsz, akkor ez masnak is sikerult mar (maskepp), szoval nem nehez elfogadni, hogy van ra megoldasuk.

blogolnigaz 2007.10.12. 13:44:33

atleta: feltunt, hogy idokozben atcsusztal szkeptikusbol bizakodoba, esetleg megtudtal valami extra infot a dolog hattererol, vagy ez csak az egeszseges optimizmusod? ;P

"De ha belegondolsz, akkor ez masnak is sikerult mar (maskepp), szoval nem nehez elfogadni, hogy van ra megoldasuk."

blogolnigaz 2007.10.12. 13:51:01

irgumburgum most nezem csak, hogy levagta kommentem felet a blogmotor :)
itt a folytatas:
szal en pont ebben a maskeppben ketelkedem, az elmult nehany het soran egyre erosodott bennem a gyanu, hogy a wondeerrel max a deezer, anywhere.fm stb tipusu siteok sorat szaporitanak, ami nem kulonosebben zavar, de akkor nem kellene ez a sok hablaty es vilagmegvalto attitud. :)

persze oszinten drukkolok, hogy ne legyen igazam. ;P

Marcell. 2007.10.13. 19:33:47

deezer - wondeer

Még a nevük is hasonló, sztem majd kéz a kézben pajtiznak együtt! :D

Twodotzero · http://webkettopontnulla.blog.hu/ 2007.10.13. 20:42:52

igazad van, mindkettőben van E és R is :)

Lehet hogy titokban a micRosoft, az adobE, a symantEc emberei vagyunk :))


Nekünk más megoldásunk van, közünk nincs a deezerhez.

blogolnigaz 2007.10.14. 11:48:58

twodotzero: csak nem ironiaval probalkozunk? ;P
gyakorold meg kicsit :)
egyebkent a hasonlosag a deezer es a wondeer nev kozott 60% felett van, ezt mar a birosagon is tenyezokent kezelnek. :D
na de komolyra forditva a szot, ha a funkcionalitas teren is sikerulne ezt a szazalekot elerni, akkor mar nem gorcsoltetek hiaba. (plane ha a kulonbsegek a szolgaltatas minoseget pozitiv iranyban befolyasoljak) ;)

atleta · http://www.atleta.hu 2007.10.14. 14:08:27

blogolnigaz: igen, 2.0 elmondta, hogy hogy is lesz ez az ingyenes zene dolog. Abban nem voltam szkeptikus, hogy meg lehet csinalni, tobb otletet le is irtam, hogy hogyan. (Tobbek kozt ezert is mondta el twodotzero, mert igy alairathatott velem egy NDA-t, ha meg veletlenul beletrafalok, akkor cseszheti :) )

Amit sokat szaroztam, az maga a blog, hogy nincs mogotte valos kommunikacio, rosszul hasznaljak. Ezen reszben javitottak (pl. ezzel a szkrinsotos posttal), reszben meg mindig lehetne jobban csinalni szerintem. A fejlesztok/power userek sokat tudnak segiteni a visszajelzesekkel, csak ezt missparker, mint PRos nem feltetlenul kezeli jol. Megkerdezi, hogy tetszik-e a design, es a nemleges valaszra kozli, hogy izlesek es pofonok. Na ennek ugye nem sok ertelme van, mert az okos ember ilyenkor megkerdezne, hogy miert (amellett, hogy szamitasba veszi a velemenyt, mert talan csak ez volt a kerdes oka), es semmikepp nem probalna meg felbosszantani a blog kozonseget, akit ilyen celokra is hasznalni akar.

Aztan vegul csak hallgattak arra amit tobben is irtunk, mert olyasfele valtoztatasokat eszkozoltek, de ezt megint igen benan sikerult lekommunikalni. Neszehulyeparaszt, oruljel neki.

Marcell. 2007.10.14. 14:08:40

Pontosan, a macRomEdia helyében már perelnék... :D

Barnebyte 2007.10.14. 15:01:29

Sziasztok!

Úgy tűnik, nagyon elszabadultak az indulatok errefelé, ezért előre leszögezném, hogy nem beszólni akarok, pusztán csak a véleményemet írom le, hiszen -gondolom- ez a célja ennek a blognak.
A lejátszó nem rossz, tényleg láttunk már hasonlót, de atól még, hogy van hozzá hasonló, nem biztos, hogy annak feltétlenül rosszank is kell lennie. Ami nekem is szembbeötlő volt, az a

Barnebyte 2007.10.14. 15:04:03

Upsz, úgy tűnik, a vége nem ment el.
Tehát ami szembeötlő volt nekem, az a piros csúszka. Szerintem jobb lenne, ha a főoldalon látható logóhoz hasonlóan kék lenne. És akkor mindjárt értelmet is kapna az a kék gömb.
Egyébként igazán szép lett, gratulálok hozzá. :)

missparker 2007.10.14. 18:25:49

Atléta: azért ne csúsztassunk nagyot, hogy hogyan kezelem a véleményeket... A legsúlyosabb panasz az volt, hogy nagy a lejátszó, meg is csinálták rá a minit. A szoftverergonómiás felvetésekkel azért nem tudok mit kezdeni, mert üti a másik kifogás, hogy olyan, mint a Windows Media Player. Na most, valamennyire tényleg olyan, mert amit már megszoktak a userek, azt inkább úgy hagyjuk, nem találnánk fel a melegvizet. Erre jön az, hogy nem ergonomikus. Most akkor az összes lejátszó, ami létezik, mind nem ergonomikus?

"Neszehulyeparaszt, oruljel neki."
:O Ilyet én hol mondtam? Akár a sorok közt is?

missparker 2007.10.14. 18:29:57

Ja, a nevünkről:
Nem tudom, hányan próbálták magyarra fordítani... Akinek sikerül, küldje el a megfejtést, kap tőlem vmi meglepit :)) és elmondom, hogy én miért nem szeretem. Valójában a szakmai dilemmán túl emiatt haboztam sokat, belevágjak-e.

blogolnigaz 2007.10.14. 20:48:56

missparker: nem tul frappans nevrol szerintem mindenkinek leesett, hogy csodaszarvas, ezzel szemben a dizajn mentes mindenfele nemzeti jellegtol, ez lenne a kontraszt? :)

blogolnigaz 2007.10.14. 21:10:48

atleta: ok, tehat ismered az elkepzelest, te is annyira forradalminak talalod, mint az otletgazdak?
es valoban biztositja azt, amit az elejen igertek, tehat hogy legalisan, a siteon levo osszes mp3at, minosegvesztes nelkul letoltheti az egyszeri felhasznalo, mindennemu kotelezettsegtol mentesen?

a bloggal kapcsolatban: ismerek olyan web2es fejlesztoi blogot, ahol nem minden 2. komment tamadja a keszulo projectet, az erdeklodok tobbsege igen bizakodo (nem linkelem oket, mert nem csinalok nekik ingyenreklamot), tehat ha kizarjuk azt a lehetoseget hogy ide valamilyen oknal fogva csak unatkozo es kotekedo balfaszok jarnak kommentelni, akkor itt vagy a koncepcio mutat igen eros hianyossagokat, vagy mint arra te is ramutattal, a marketing elcseszett (azt se zarnam ki, hogy mindket feltetel teljesul ;)).

atleta · http://www.atleta.hu 2007.10.14. 22:04:29

missparker: > Atléta: azért ne csúsztassunk nagyot, hogy hogyan
> kezelem a véleményeket... A legsúlyosabb panasz az volt, hogy
> nagy a lejátszó, meg is csinálták rá a minit. A

Nezd tolem megkerdezted, hogy hogy tetszik. Alapvetoen ez a te projected, nekem semmi kozom hozza. A szabadidomben valaszoltam ra, hogy szerintem nagy es nem tul szep. Erre valaszoltad, hogy lesz miniplayer, es hogy "A szépség relatív, olyat úgysem lehet csinálni, ami mindenkinek tetszik."

Na most ez nalam azert felig kiverte a biztit. Mert ha en megkerdezem valakinek a velemenyet, es raadasul tudom, hogy o valamennyire erthet hozza, en viszont biztos, hogy nem, akkor nem egy ilyen negligalo valaszt kuldok. Erre kezdtem el magyarazni, hogy mit ertettem az alatt, hogy nem tul szep. Nem latom a csusztatast.

> szoftverergonómiás felvetésekkel azért nem tudok mit kezdeni,
> mert üti a másik kifogás, hogy olyan, mint a Windows Media
> Player.

Nope. Szepen leirtam neked egy e-mail-ben, hogy mik voltak a problemak. (Ezeknek egy resze megmaradt, azokat itt is szovatetttem, egy resze eltunt a minimalizalassal.) Ahogy mar mondtam a szoftver ergonomia nem arrol szol, hogy hasonlit-e a MediaPlayerre. Nyilvan az _is_ lehet egy szempont, hogy ha hasonlo az elrendezes, akkor a juzer tudja, hogy hova kell nyulni. De amiket en irogattam neked (itt, meg emilben) az messze nem a gombok alakjarol es elrendezeserol szolt, hanem a szinek hasznalatarol (hangsulyok, hangsulyos elemek szama), es a meretrol. Amugy egy ilyen lejatszo azert a fakocka utan a vilag legegyszerubben kezelheto eszkoze, es minden idiota elboldogul vele. Akkor is, ha szogletes a play gomb, es nem kerek. Mondtam, hogy nezzetek ra a konkurenciara (pl. last.fm). De ez mellekes. Tolem egy szoval nem hallottal olyat, hogy ne hasonlitson a mediaplayerre. Mar csak azert sem, mert nem is ismerem.

> Erre jön az, hogy nem ergonomikus. Most akkor az összes lejátszó,
> ami létezik, mind nem ergonomikus?

Aha. Hat akkor emesztgesd meg egy kicsit, mert a valosagban a velemenyunk bonyolultabb ennel. Vagy kommunikaljon a kerdesben olyan valaki, aki ert hozza. Es ez _nem_ sertes, de felesleges felreerteseket szul egy nem szakember midatorkodasa.

> "Neszehulyeparaszt, oruljel neki."
> :O Ilyet én hol mondtam? Akár a sorok közt is?

Itt:

> Ehelyett Ford autót gyártott nekik, a T-Modelt. A
> színválasztékkal sem vacakolt sokat, sokáig csak fekete volt,
> mert a fekete festék száradt a leggyorsabban :) Ennyit a vevői
> igények kielégítéséről… [...]
> Ez a termékbevezetési stratégia immár kereken 100 éves - 1907
> októberében kezdődött a gyártás - így szerintem érdemes váltani.
> Mi megtettük.

Avagy: mennyire jo fejek vagyunk, hogy a korszakalkoto Henry T Forddal szemben egy tok maskepp mukodo iparagban hallgatunk a jovobeni ugyfeleinkre, akiket raadasul mi csoditettunk ide nyitas elott, azert, hogy mondjak el a velemenyuket.

atleta · http://www.atleta.hu 2007.10.14. 22:13:43

blogolnigaz: Hogy forradalmi-e? Hat nezd a userek szempontjabol az egeszben nem sok forradalmi van: hallgathatsz ingyen zenet. Ok az o szempontjukrol beszelnek, hogy hogy oldottak meg ennek a hatteret.

> es valoban biztositja azt, amit az elejen igertek, tehat hogy
> legalisan, a siteon levo osszes mp3at, minosegvesztes nelkul
> letoltheti az egyszeri felhasznalo, mindennemu kotelezettsegtol
> mentesen?

Hat, hogy letoltest igertek-e, arra nem emlekszem - es errol a reszerol nem is beszelgettunk - de ez ugye vegulis mindegy, mert amit meghallgathatsz a gepeden, azt mar letoltotted, esetleg egy kicsit hekkelni hozza :). De valoban bevaltjak az igeretet, hogy legalisan es ingyen lesz neked toluk mp3, kotelezettsegek nelkul. Szoval a kerdesedre a valasz igen (ill. ahogy irtam a letoltesrol nem tudok nyilatkozni, de ha itt ezt olvastad, akkor biztos lesz az is - az mar nem valtoztat a dolgon jogi szempontbol sem).

blogolnigaz 2007.10.14. 23:22:04

atleta: na hat ez az, ha felhasznaloi szempontbol semmi pluszt nem ad a felsorolt siteokhoz kepest, akkor onnantol az egesz project erdektelensegbe fullad. :)
a fileok ingyenes legalis konkret letoltese lehetne egy olyan extra amivel nem rendelkeznek a konkurensek :)
az hogy esetlegesen flashplayerbol, tempfileokbol ki lehet banyaszni a gepen megszolalo zeneket, nem igazan lehet opcio, foleg a legalitast es a kenyelmet figyelembe veve. ;)
vegigolvastam az eddigi postokat, a letoltest valoban nem emlitik, viszont tobbszor irjak, hogy ez egy teljesen uj otlet es nem masolnak senkit, szal mar csak telleg az a kerdes, hogy lesz-e valami tulajdonsag, amivel a tobbi hasonlo oldal fole emelkedhet a wondeer, mert kulonben az egesz felesleges idopocsekolas, eselye nincs, hogy labdaba rugjon a mar jol bejaratott elodok mellett.

ABL 2007.10.15. 00:05:44

Főleg úgy, ha már a kezdés előtt elmegy a kedve a leendő usereknek. Itt ide lett csődítve a nép, hogy itt lesz a világmegváltás zeneügyileg, oszt kvázi hülyének van nézve, hogy hosszú hetek alatt kap összesen egy flashplayer képét, ami nemhogy nem szép, de inkább ronda, plusz még csak nem is túlzottan csodálatos dolog 2007-ben.
Akkó' ne tessék már elvárni, hogy itt ünnepeljük a sok másodosztályú marketingszöveg között a web megreformálását....

Twodotzero · http://webkettopontnulla.blog.hu/ 2007.10.15. 00:30:49

blogolnigaz:
quart.hu/cikk.php?id=1766 ajánlom olvasásra. NEM értek egyet a zeneiparral, a site azért készül, hogy legálisan szerezd meg a zenéd.

ABL
Nem csődítettünk senkit. Jöttetek. Ennek szívből örülök, nem számítottam ennyire egy még nem üzemelő szolgáltatásnál.
A bétára felregisztrált felhasználók is sokkal többen vannak, mint vártam.

Azért nem mutatunk többet, mert nincs még sokkal több. A fejlesztők most dolgoznak a site-n. Ez nem egy kész site marketingje. Ez egy fejlesztési folyamat, időnkénti útkeresés, elakadások laza nyomonkövetése.

A marketingszövegek osztálybasorolásáról eddig keveset olvastam segítenél fejlődni ezen a területen?

missparker 2007.10.15. 08:31:35

ABL: másodosztályú marketingszövegek: valójában semmilyen marketingszöveget nem terveztünk, nem is írunk. Itt megindokoltam, miért nem:
webkettopontnulla.blog.hu/2007/09/17/fogyasztoi_sorsodat_egy_reklamember_irja

Részemről nem szeretem azt a fajta marketinget, mikor a blog és a honlap direktben elad, és lesüllyed egy TV-shop szintjére. Ráadásul nekünk a koncepciót nem eladni kell. Hónapok múlva is az lesz a honlapon, amit most ígérünk: zene ingyen és legálisan.

Nem lesznek ócska trükkök a userektől pénzkicsalásra, nem lesznek félreérthetően megfogalmazott - ingyen van, de annyira mégsem jellegű - hirdetések. Nagyon tetszett a Getting real azon gondolata, hogy:

Don't try to find tricky ways to get more cash. Earn it.

Mi így teszünk.

blogolnigaz 2007.10.15. 08:49:14

twodotzero: mar megint mellebeszelsz.
feltettem tobb konkret kerdest, amik felett szandekosan elsiklottal. :)
legalabb arra valaszolj mindenfele kodosites nelkul, hogy lesz letoltes vagy nem lesz?
(azt hogy mit ertek letoltes alatt, az elozo kommentemben kifejtettem.)

missparker: nem akarlak elkeseriteni, de amiket eddig irogattal, azokkal eroteljesen a tvshopok szinvonalan lavirozol. ;)
lavirozol ;P

missparker 2007.10.15. 08:59:37

Hogy mi a tv-shop, és mi nem, arról megint vitatkozhatunk. De ha akarsz horrormarketing oldalakat látni, akkor majd írok egy postot a feketelistámról. (Na jó, inkább mégsem, mert nem célom bárkinek is keresztbe tenni)

Részemről a horrormarketing néhány jellemzője, hogy
- A honlapon az üzletvezető fejét látom meg először
- Valami tanulmánynak álcázott brossúrát akar rámsózni, ha regisztrálok (általában kamucímmel meg is teszem)
- A hírlevelére feliratkozva naponta kapok "akciós ajánlatot"
- Az ilyen honlap úgy néz ki, hogy balmargó-közép-jobbmargó. Balmargón a "bemutatkozás", jobbmargón a "Referenciák", középen sárga jelölővel kiemelt "fontos gondolatok", illetve "vegyek most" felszólítások.
- A blogját maga kommenteli, csupa "nem ellenőrzött" hozzászóló nevében, persze mind dicséri, hogy hülyére kereste magát a letöltött "tanulmány" által
- Ha kritizálni mered, kioszt, hogy ő sikeres vállalkozó, és csak attól fogad el kritikát, aki fizet neki.

Én ez utóbbi érvtől lettem igazán paff, azóta képtelen vagyok komolyan venni ezeket a magukat marketingtanácsadónak valló mosóporügynököket.

blogolnigaz 2007.10.15. 09:14:50

ti pedig egyszeruen nem reagaltok a kritikakra es kenyes kerdesekre, nemtom ez miert lenne korrektebb es legfokeppen celszerubb hozzaallas. :)

mellesleg a felsorolt elhanyagolhato kulsosegeket leszamitva ti sem sokban kulonboztok az altalad emlitett tipustol, hiszen ti is egy nem letezo termeket probaltok eladni, es a semmire begyujtotettek egy halom emailcimet, amikkel ki tudja milyen szandekaitok vannak a kesobbiekben ugye. :))
ja es tessek magatokat osszeszedni, mert az egesz blog eddigi egyetlen vitathatatlan eredmenye a bujtatott bluehost reklam. ;)

missparker 2007.10.15. 09:23:03

>hiszen ti is egy nem letezo termeket probaltok eladni

Utálom magamat idézni, de most muszáj:
>Ráadásul nekünk a koncepciót nem eladni kell.

:)

> a semmire begyujtotettek egy halom emailcimet, amikkel ki tudja milyen szandekaitok vannak a kesobbiekben ugye.
Garantálom, hogy tőlünk sem spam, sem egyéb kellemetlenség nem éri azt, aki nálunk regisztrált. Ha jól tudom - és jól tudom - összesen egy visszaigazoló levél ment ki mindenkinek, ami regisztrációkor normális. Az emilcímmel bejelentkezni lehet, mint az iwiwnél.

blogolnigaz 2007.10.15. 09:45:49

jaj ne csinald mar :P hat persze hogy el akarjatok adni magatokat, teljesen mindegy fogkefet arultok, vagy kozossegi zenemegoszto siteot, termek mindketto :)
aham, szal szemelyesen garantalod hogy nem lesz spam? uttorobecsuletszavadra? ;P

minden hozzaszolasodrol sut a merhetetlen dilettantizmus. :)

Twodotzero · http://webkettopontnulla.blog.hu/ 2007.10.15. 09:49:21

Lesz letöltés

Nem reklámozunk, nem csábítunk senkit ide adwordsos reklámokkal, vagy SEO-val.
Aki itt van, az magától jött, mert érdekli a téma. A bluehostot nem reklámnak szántam.

Emailcímek gyűjtése:
Javasoltuk a potenciális felhasználóknak, hogy ha nem bíznak bennünk, használjanak erre a célra létrehozott címet.

Te milyen eredményt várnál a blogtól? :)

blogolnigaz 2007.10.15. 10:09:08

na vegre egy egyenes valasz. lesz letoltes.
persze reszletekbe nem bocsajtkoztal, lehetnek itt meg aprobb trukkozesek, pl le es feltoltesi arany, figyelese mint a torrenteknel ugye, v h csak bizonyos fileket lehet majd ingyenes leszedni. ;)
kicsit bizalmatlan lettem az uggyel kapcsolatban bocsi :P

hogy en mint olvaso, milyen eredmenyt varnek a blogtol?
hat nyilvan mast mint te, viszont gyanitom hogy egyikunk se azt kapja amit szeretne. kiveve persze ha neked az volt a celod kezdetektol, hogy mindenki elpartoljon a projecttol. :)

egyebkent belegondolva, lehet ez tudatos strategia is, aminek aldozataul estem hiszen tobb ismerosomnek mutattam rohogve a blogot, hogy "nezd mar mit gorcsolnek szerencsetlenek", es hat a negativ reklam is reklam :)

captain.jack.sparrow 2007.10.15. 11:28:58

>Emailcímek gyűjtése:
>Javasoltuk a potenciális felhasználóknak, hogy ha >nem bíznak bennünk, használjanak erre a célra >létrehozott címet.

Elképzelem, ahogy egy autókereskedésben felhívják a figyelmemet, hogy kössek életbiztosítást mielőtt elviszem a kiválasztott kocsit próbaútra. :-D

Valószínű nem az jutna először eszembe, hogy milyen rendesek ezek.

Amúgy lassan az a gyanúm, hogy ez egy amolyan "Hogyan vágjuk magunk alatt a fát?" tanulmány féle lesz... ;-)

Twodotzero · http://webkettopontnulla.blog.hu/ 2007.10.15. 12:07:50

captain: nem azt mondta, hogy kössön életbiztosítást, ne csúsztass. aki bizalmatlan, az használjon olyan címet, amit nem félt. Mi jutna eszedbe, ha nem a rendességünk?

a legtöbb userünk egyébként tisztességes emailcímet adott, és nem éltünk vissza vele.

Amúgy szerinted mekkora biznisz lenne eladni párezer emailcímet?


Miből gondolod, hogy mi itt fát vágunk magunk alatt? Talán nem megy a blog jó irányban? Egyáltalán, szerinted mi a jó irány? És miért az? :)

captain.jack.sparrow 2007.10.15. 12:36:24

>captain: nem azt mondta, hogy kössön életbiztosítást, ne csúsztass.

Én sem azt mondtam, hogy ezt mondta bárki is, ne csúsztass. Analógiaként hoztam a példát.

>a legtöbb userünk egyébként tisztességes emailcímet adott, és nem éltünk vissza vele.

User? Milyen user? Nem éltel vissza vele. Igen, látszik, hogy abszurdisztánban vagyunk, ahol külön elismerést jelent valamivel nem visszaélni...

>Amúgy szerinted mekkora biznisz lenne eladni párezer emailcímet?

Nem tudom, nem is érdekel. A lényeg az, hogy email címet gyűjtesz, de felhívod rá a figyelmet, hogy vannak, akik bizalmatlanok. Érted? Nem érted. Nem a bizalmatlanságot próbálod csökkenteni, hanem javasolsz valamit, amivel akkor is biztonságban érezheti magát, aki bizalmatlan, ha esetleg a szándékaid nem éppen tisztességesek az email címekkel...

>Miből gondolod, hogy mi itt fát vágunk magunk alatt?

Úgy érzem. Egyre inkább próbáljátok "lenyomni" a "userek" torkán, amit gondoltok. Elhiheted, hogy pl. engem hangyányit nem érdekel, hogy mit hadováltok itt össze. Ha elindul a szolgáltatás, akkor majd mérlegelem, hogy milyen előnyökkel jár nekem ( A USERNEK ), hogy használom azt. Egy pillanatra sem fog megfordulni a fejemben, hogy ez Nektek mekkora erőfeszítés/ötlet/akármi.

Addig meg jól szórakozok azon, hogy a marketingért felelős személy foggal-körömmel küzd érte, hogy elhitesse, hogy Ő egy fikarcnyit sem foglalkozik marketinggel. :-O

Végül:
Eddig nagyon sok posztban támadtátok a jelenleg már MŰKÖDŐ szolgáltatásokat/szolgáltatókat, úgyhogy ne csodálkozzatok, ha ezt kapjátok vissza. ;-) A kezdeti fellángolás óta kiderült, hogy Ti is hibáztok.

ABL 2007.10.15. 13:03:03

"Részemről a horrormarketing néhány jellemzője, hogy..."

Részemről meg a horrormarketing az, amikor lehet regisztrálni egy funkciók nélküli honlapra, lehet olvasni egy konkrétumok nélküli blogot, ahol megy a lelkendezés, hogy milyen fáintos, egyedi, überszuper kurvajó, és milyen fasza gyerekek vagyunk, hogy megcsináljuk nektek, szegény fejlesztőink még hajnalban is csetelnek.
Ha nem akartok konkrét dolgokat közölni, mi a francnak a blog?

(Van egy érzésem, hogy hamarosan beindul a hozászólások moderálása, plusz jön hirtelen jópár nick, akik orgazmustól visítva közlik mindenkivel, hogy ez nagyon jó dolog, és mi kétkedők csak kishitű irigy szarrágók vagyunk)

blogolnigaz 2007.10.15. 14:15:30

kishitu irigy szarragok vagytok :DD

twodotzero:
>Talán nem megy a blog jó irányban?
hat kurvara nem, bar mint mondtam attol fugg mi vele a celod ;)

blogolnigaz 2007.10.15. 14:24:01

>Amúgy lassan az a gyanúm, hogy ez egy amolyan >"Hogyan vágjuk magunk alatt a fát?" tanulmány féle >lesz... ;-)
jaja :D
de az is lehet hogy ez csak egy arnyekproject, eltereli a figyelmet valami sokkal sulyosabbrol. ;P

Twodotzero · http://webkettopontnulla.blog.hu/ 2007.10.15. 14:39:16

"Ha nem akartok konkrét dolgokat közölni, mi a francnak a blog? "

Na ez a fogas kérdés. Még a sok fikázást is álljuk. És nem vagyunk mazohisták. (tudtommal) Egyetlen mérőszámom van, ami nagyon érdekel, az a feliratkozások száma a leendő oldalra, mert abból lehet felhasználó.


"(Van egy érzésem, hogy hamarosan beindul a hozászólások moderálása, plusz jön hirtelen jópár nick, akik orgazmustól visítva közlik mindenkivel, hogy ez nagyon jó dolog, és mi kétkedők csak kishitű irigy szarrágók vagyunk)"

Szólj, ha tapasztalod a moderálást vagy az orgazmustól visítást. :))))


Két dologért moderálunk majd, ha a politika idetolja a rusnya képét. Bármelyik oldal.
Vagy ha belső emberek véletlenül nem nyilvános infót tesznek ki.

Twodotzero · http://webkettopontnulla.blog.hu/ 2007.10.15. 14:41:07

blogolnigaz:

Ha nem tudod mi a célom, nem tudod eldönteni, hogy arra haladunk-e.

Ez szerintem logikus. Vagyis a cél ismerete nélkül nem lehet az irányt minősíteni. :-o

blogolnigaz 2007.10.15. 14:48:27

mar megint szelektiven ertelmezed a leirtakat.
en arra utaltam, h szerintem a blog altal felvett irany abban az esetben "jo", ha a potencialis felhasznalok eluzese es onmagatok lejaratasa a celja :)

blogolnigaz 2007.10.15. 14:51:08

egyebkent egy tehetseges marketinges. a koncepcio hianyossagai ellenere is, jo darabig elvinne a bulit a hatan siman, csak hat ugy tunik missparker tokeletesen alkalmatlan a feladatra :)

missparker 2007.10.15. 15:49:42

Moderálni fogunk akkor is, ha a hozzászólás törvénybe ütközik, vagy személyiségi jogokat sért.

Blogolnigaz: szerintem annyira meggyőződésesen állítod, hogy tudod a jó irányokat, hogy most komolyan szeretnék tanácsot kérni tőled. Mutass egy mintát, milyen a fogalmaid szerint eredményes blog és jó honlap. Ha belinkeled ide a sajátodat, akkor az ingyenreklámért sem szólunk be természetesen, elvégre mi kértük. Ezt leegyeztettem a vezetőséggel.

Még egy kicsit a blog erejéről: ez a blog nem marketing eszköz, hanem egy beszámolófelület a nagyközönségnek. Azért készül, hogy ha valaki feliratkozik, nagyjából lássa, hogy hol tart a téma. Pl. van már player, lesz még más is, lesz letöltés stb.

Sokszor érzékeny témát feszeget, de a projekt életéről szól, nem pedig az eladásról. Ha az élet úgy hozza, hogy tolódik a határidő, akkor arról írunk, ha elkészül valami publikus, akkor arról. De írhatunk akkor is, ha felháborodunk valamin, megtapasztalunk valamit munka közben. Amikor Twodotzero leírta, hogy nem akar VC-t a projektbe, azon lehetett háborogni, amikor magyar tárhelyet nem akart, akkor azon akadt ki mindenki. Lesz még ilyen, nem kevés, mert mi más körülmények között dolgozunk, másképp gondolkodunk dolgokról, ezt is bemutatjuk. Aki úgy gondolja, hogy erről véleménye van, szívesen olvassuk a kommentekben.

És hogy ez mind miért ilyen? Rejtő Jenőt idézném:
"(Mikor jön rá végre, hogy épelméjű üdülővendégekre nem lehet világfürdőhelyeket bazírozni!)"

captain.jack.sparrow 2007.10.15. 16:23:20

missparker:

Mint marketing szakember nyilván van fogalmad a fogyasztói magatartásról. Ezen keresztül nyilván az emberi természetről is van némi fogalmad.

Sőt biztos rengeteg könyvet olvastál arra vonatkozóan, hogy hogyan lehet motiválni az embereket.

Minden bizonnyal rengeteget olvastál szakmai és kevésbe szakmai, de az emberi természettel foglalkozó könyveket.

Na most ezekután, amit én nem értek az az, hogy mit vártál, mi lesz az emberek reakciója, ha kiállsz eléjük, és a magas lóról elkezded hirdetni, hogy Ti mennyivel jobban csináltok MINDENT?

Mert én két esetet tartok valószínűnek: az egyik, hogy nem számítottál rá, hogy ez sokakból ellenérzést vált ki, a másik, hogy egyszerűen nem tudod (tudjátok) kezelni a helyzetet. (Esetleg a kettő együtt.)

Mégegy analógia:
most körülbelül olyannak tűntök, mint a kisgyerekek, akik arról álmodoznak, hogy majd egyszer elismert személyek lesznek, és annyira beleélték magukat az álmukba, hogy már teljesen azonosultak vele. ( A legutóbbi kommentedről meg számomra leginkább a toporzékolás jutott eszembe... )

Az elismerést ki kell vívni. Pusztán attól, hogy új ötletetek van még nem jár automatikusan az elismerés.

És ha tetszik, ha nem a blog marketing eszköz is. Nagyon jól meg lehet ismerni az ide írogatók gondolkodásmódját, ezen keresztül a project mögött álló filozófiát...

És személy szerint nekem egyre kevésbé vonzó, ahogy kommunikálsz.

Ugyanis ha így folytatod, akkor abból csak az sülhet ki, hogy TE megértetted velem, hogy mi merre hány méter. Így ha végül használnám is a szolgáltatást, mintegy Neked köszönhetném azt.

Az ellenérzés azért van, mert az emberek - köztük én is - VENNI szeretnek, és nem szeretik, ha ELADNAK nekik.

atleta · http://www.atleta.hu 2007.10.15. 16:23:22

blogolnigaz: > na hat ez az, ha felhasznaloi szempontbol semmi
> pluszt nem ad a felsorolt siteokhoz kepest, akkor onnantol az
> egesz project erdektelensegbe fullad. :)

Tegyuk hozza gyorsan, hogy en nem nagyon ismerem a konkurenciat. :) Lattam eddig a last.fm-et meg a pandorat, ami kidobott a fenebe, mert a regelesem utan 3 nappal jottek ra, hogy lehet IP alapjan szurni a tartozkodasi helyemet. Ok meg csak az USAra vettek jogot.

> a fileok ingyenes legalis konkret letoltese lehetne egy olyan
> extra amivel nem rendelkeznek a konkurensek :)

Amit Twodot nekem elmondott, az alapjan egyertelmuen legalis a letoltes, de mar itt is irta, hogy lesz. En nem akartam beszelni rola, mert nem vennem a lelkemre (ize, zsebemre ;) ) ha elkotyognam a megoldast.

> az hogy esetlegesen flashplayerbol, tempfileokbol ki lehet
> banyaszni a gepen megszolalo zeneket, nem igazan lehet opcio,
> foleg a legalitast es a kenyelmet figyelembe veve. ;)

Legalitas szempontjabol mindegy, kenyelmi szempontbol pedig azert, mert egy nepszeru szolgaltatashoz ugyis megcsinalna valaki elobb-utobb. Ahogy a tobbihez mar megcsinaltak. De akkor ez nem kerdes, mert - nyilvan ezt is belatva - ugy tunik, hogy lesz ilyen opcio. Most igy utolag talan abbol is latszhatott (es azert gondolhattad te is), mert ha letoltesrol nem is, de mp3-rol beszeltek. A zene formatuma meg ugye csak onnantol kezdve erdekes, hogy le lehet tolteni :)

> viszont tobbszor irjak, hogy ez egy teljesen uj otlet es nem
> masolnak senkit, szal mar csak telleg az a kerdes, hogy lesz-e
> valami tulajdonsag, amivel a tobbi hasonlo oldal fole emelkedhet

Hat nezd, ehhez a tobbieket kell ismerni. Ugye hallgatni mashol is tudsz ingye', valamelyik ide belinkelt site-on lattam egy szep hosszu album listat, meg egy kivansagablakot, ahova beirhatod, ha hallgatnal valamit, de nincs a listan. Hogy letoltes volt-e, arra nem emlekszem. Akkor van itt egy olyan (a deezer.com-rol linkelve), hogy www.legalsounds.com , akik allitolag 9 centert adnak egy szamot. Hogy ezek utan neked ujdonsag lesz-e a szolgaltatas, azt nagyjabol mar most el tudod donteni.
A lenyeg - a blogon szereplo infok alapjan - osszefoglalva kb. annyi, hogy kapsz egy 5G-s tarhelyet, kapsz hozza egy lejatszot, meg a tarhelyedre toluk zenet. Most kiderult, hogy trukkozes nelkul is le fogod tudni tolteni. (De mondom, ha nem adnanak hozza tamogatast, akkor sem lenne ez problema, hiszen a medialejatszojuk is megteszi valahogy. Abban lathatolag playlistet is tudsz majd kezelni, tehat meg lehet mondnani a servernek, hogy melyik szamot kuldje, szemben pl. a last.fm/pandora szeru megoldasokkal.)

atleta · http://www.atleta.hu 2007.10.15. 16:30:24

captain: > Nem tudom, nem is érdekel. A lényeg az, hogy email címet
> gyűjtesz, de felhívod rá a figyelmet, hogy vannak, akik
> bizalmatlanok. Érted? Nem érted. Nem a bizalmatlanságot próbálod
> csökkenteni, hanem javasolsz valamit, amivel akkor is biztonságban
> érezheti magát, aki bizalmatlan, ha esetleg a szándékaid nem éppen
> tisztességesek az email címekkel...

Izlesek es pofonok :). Egy tajekozott juzert nem nyugtat meg, ha nyugtatgatjak ;), ugyis eldobhato e-mail cimet fog hasznalni (ajanlom a spambob.net-et). Engem jobban megnyugtat, ha valaki azt mondja, hogy nem zavarja az eldobhato emil cim, mintha elkezdi magyarazni, hogy o aztan kurvara megbizhato. Aki azt mondja magarol, hogy megbizhato, az gyanus :). Bizonyitani ugysem tudja, hogy nem el vissza a cimekkel (mondjuk ilyen kis tetelben eleg nagy ostobasag volna), akkor meg minek.

Ha kirak egy linket a reg oldalra, hogy sracok a bizalmatlanoknak itt van egy megoldas, hogy ne kelljen felteniuk az e-mail cimuket, az egyreszt bizalomkelto, masreszt meg lehet, hogy tenyleg megfog vele par bizalmatlan de kepzetlen usert. Jo megoldas lenne az RSS feed is, csak azzal meg megint nem sok mindent tud kezdeni az egysegsugaru felhasznalo...

captain.jack.sparrow 2007.10.15. 16:46:53

atleta:

nem azt mondtam, hogy mondogassa, hogy megbízható, hanem, hogy építse le a bizalmatlanságot. A kettő egyáltalán nem ugyanaz.

Például, ha tisztán és világosan érthető, hogy miért gyűjtik az email címet, netán ehhez némi előnyt is társítanak, akkor csökken a bizalmatlanság.

Ugyanakkor a biztosított előnyöknek azonnal, vagy időben nem túl későn kell érkezniük, különben értelmetlen az egész.

Erre gondoltam, nem arra, hogy bizonygassa, hogy jófiú...

A lényeg, hogy kapjon valamit az email címért cserébe. ( És ne azt, hogy később milyen jó lesz. Ilyet már mindenki hallott néhányszor. )

Szerinted mennyivel tart attól előrébb a project, hogy idejekorán beindították a blogot, és most vitatkoznak az ide írogatókkal?

Bőven ráért volna az egész akkor, amikor tudnak mást mondani azon kívül, hogy mennyire máshogy csinálnak mindent...

atleta · http://www.atleta.hu 2007.10.15. 16:53:16

missparker:
> szerintem annyira meggyőződésesen állítod, hogy tudod a jó
> irányokat, hogy most komolyan szeretnék tanácsot kérni tőled.
> Mutass egy mintát, milyen a fogalmaid szerint eredményes blog és
> jó honlap. Ha belinkeled ide a sajátodat, akkor az
> ingyenreklámért sem szólunk be természetesen, elvégre mi kértük.
> Ezt leegyeztettem a vezetőséggel.

Na, az engem is erdekelne. Marmint nem ugy altalaban egy jo blog, hanem az a startup, amirol Blogolnigaz beszelt. Hogy milyen egy jo blog, azt en mar egyebkent hetekkel ezelott korulirtam neked. Ahogy az itt folyatott parbeszedbol latszik nem igazan ismered a sajat kozonsegedet. Captain, Blogolnigaz meg en is mondjuk neked a frankot, te meg ellenkezel. Gyakorlatilag mindenkivel, akitol visszajelzest kapsz. Ebbol az latszik, hogy tenyleg nem nagyon vagy kepben, hogy az ilyen 'webkettes' startupok (fejlodo szolgaltatasok) blogjait kik szoktak olvasni. Pedig mondtam neked, de a mostani hsz-edbol is latszik, hogy nem tudod. Latod a sajat szemeddel, de nem hiszed el.

Valamiert egy kepzeletbeli, lathatatlan celkozonsegnek kommunikalsz, akikrol semmit nem kapsz (nincs visszajelzes), akiktol visszajelzes jon, azokat meg kisebbsegnek tartod. Mondvan - gondolom - hogy hogy is tippelhetned meg az olvasokozonseg osszetetelet (nehany-)tiz hozzaszolo alapjan. Ez persze ertelmes kerdes lenne, ha nem az lenne a helyzet, hogy ez az _osszes_ informaciod a blogot olvasokrol.

Na meg persze ha megnezed a tobbi hasonlo kezdemenyezes blogjat, akkor lathatod, hogy ok is a technologiailag kepzett kozonsegnek irnak. Nem veletlenul - az egyertelmu jelektol fuggetlenul is z a helyzet, hogy az ilyen kezdemenyezeseket pont a kepzett felhasznalok (esetleg maguk is fejlesztok) kiserik figyelemmel. Oket (minket) hivjak 'early adopternek'. Lehet neked a celcsoportod a nygdijas Geza neni, de o nem early adopter tipus (-> google). Ezen kivul - es ezt is irtam mar neked - viszonylag keves erteket is kepvisel szamotokra a project ezen fazisaban. Ha egy ilyen hozzank hasonlo 'okoskodo' juzert meghallgatsz, annak lesz konstruktiv velemenye, mert _tapasztalt_.

Nem akarlak megbantani, de az eddigi tevekenysegedbol az jon le, hogy nagyon nem ertesz ehhez a szakterulethez. Mondjuk nekem mindig is buzlott az a velemeny, hogy vannak olyan 'altalanos' kepessegek, mint a manage-ment meg a marketing (sales, pr, stb.) ahol az emberek siman ugrandozhatnak az iparagak kozott, es meg csak beletanulniuk sem kell. Hat nem. Nyilvan jobban meg tudnad tanulni, mint mondjuk mi, de egyelore az a szomoru helyzet, hogy a marketing/pr _ezen_ reszevel egyaltalan nem vagy tisztaban, es meg szomorubb, hogy nem is akarsz tanulni. A kritikat informacio foras helyett tamadasnak veszed.

Pedig a blog egy remek marketing eszkoz. Eleg sok neten hype-olt szolgaltatast sikerult 0 Ft banner koltseggel felfuttatni. De ehhez nem mindegy, hogy kiket sikerul megfogni. Olyan emberek kellenek, akiknek nagy az online kapcsolati haloja, es aktivak, es lelkesednek az uj otletek irant. Azokat meg nem igy kell kezelni.

> Még egy kicsit a blog erejéről: ez a blog nem marketing eszköz,
> hanem egy beszámolófelület a nagyközönségnek. Azért készül, hogy
> ha valaki feliratkozik, nagyjából lássa, hogy hol tart a téma.

Hiba. Lasd fent. A nagykozonseg nagyreszt leszarja. Jo, ha 3 hetente elmondod nekik, hogy mar van ez, meg az, akkor kicsit a fejeben marad a dolog, de nem mindegy? Ugyis feliratkozott? Majd szolsz, ha kesz vagytok. Raadasul a 'nagykozonseg' kevesbe ertekes, mint a power juzerek, ahogy mondtam, raadasul a 'nagykozonseged' atlagon feluli szamban all poser userekbol. Es megegy raadas: nem is olyan nagy az a 'nagy' kozonseg. Nehany szaz ember. Nem fog szamitani ennyi felhasznalo. Ami szamit, az nehany szaz belelkesitett, hirverest kelto felhasznalo _es blogger_ (joreggelt!). 500 egysegsugaru juzer nagysagrendekkel kevesebbet er, mint 20-30 blogger/power user (akik egy jo blogra amugy is behuznanak meg 60-80 hasonlot!).

> Sokszor érzékeny témát feszeget, de a projekt életéről szól, nem

Hat pont arrol nem szol. Nem keresek neked blogokat, keress te. Porgess vegig a fejedben nehany uj (neked tetszo) magyar _es_ kulfoldi webes szolgaltatast, aztan nezz ra a blogjukra. Lapozz vissza az elejere. Lass csodat. Ne felejtsd ki a konkurenciat sem. Ha nem talalsz megfelelo blogot, akkor ott mar alapos gaz van.

Bocs, ha kemenyen fogalmazok, nincs harag. Ha nem akarnek segiteni, nem irnek.

Twodotzero · http://webkettopontnulla.blog.hu/ 2007.10.15. 16:53:34

Ha hazaértem, kanyarítok egy postot az előnyökről. Hátha bizalom születik belőle.

atleta · http://www.atleta.hu 2007.10.15. 17:00:03

captain:
> nem azt mondtam, hogy mondogassa, hogy megbízható, hanem, hogy
> építse le a bizalmatlanságot. A kettő egyáltalán nem ugyanaz.
> Például, ha tisztán és világosan érthető, hogy miért gyűjtik az

Az nincs ott, hogy majd ertesitenek, ha elindult? (Nem nagyon nezegettem, bevallom oszinten :) )

> email címet, netán ehhez némi előnyt is társítanak, akkor csökken
> a bizalmatlanság.

Ja, ertem. Pl. 10G tarhely az elso 500 regisztralonak 5 helyett. Mondjuk az enyem nem csokkenne, mert ugye igerni barmit lehet, foleg, ha tudod, hogy at akarod verni a vilagot :). De ettol fuggetlenul ertem, amit mondasz.

> Ugyanakkor a biztosított előnyöknek azonnal, vagy időben nem túl
> későn kell érkezniük, különben értelmetlen az egész.

Na igy viszont mar otletem sincs, hogy mi lehetne az. Amazon.com kupon? :)

> Szerinted mennyivel tart attól előrébb a project, hogy idejekorán
> beindították a blogot, és most vitatkoznak az ide írogatókkal?
> Bőven ráért volna az egész akkor, amikor tudnak mást mondani azon
> kívül, hogy mennyire máshogy csinálnak mindent...

Szarul hasznaljak. Tobbszor leirtam, hogy miert (pl. az elozo hszben is). Ez igy majdnem ertelmetlen. De a publicitast valamennyire segiti, twodotzero elegedett vele (aszonta). A bloggereket meg a segito velemenyeket mindenesetre igy nem lehet megszerezni maguknak.

captain.jack.sparrow 2007.10.15. 17:15:25

atleta:

Nem kell nagy dologra gondolni, főleg nem pénzre, vagy pénzben kifejezhető értékre.

Például, ha összekötötték volna a regisztrációt azzal, hogy így lehetőséged nyílik a kezdetektől fogva résztvenni a fejlesztesben, azzal, hogy elmondhatod a véleményed, vagy mittudomén :-) Talajak ki Ők. Nem én leszek milliárdos ebből a projectből.

A lényeg, hogy azt érezze, aki regisztrál, hogy kap valamit. Rögtön. Nem majd. Most.

Ha _majd_ kell a szolgáltatás, akkor _majd_ regisztrálok. Legalábbis én. :-)

missparker 2007.10.15. 18:10:33

Építse le a bizalmatlanságot: erre van az a fajta marketinghumbug, amit én nem fogok használni. Bizalomépítésnek szánják, hogy kiteszik a tulaj fejét a honlapra, vagy kiírják, hogy mi spamet soha nem küldenénk. Aztán feliratkozok a honlapra, és már jön is, hogy adjak meg 5 emilcímet még, és dejólesz nekem. Utána azzal küldi a levelet, hogy én ajánlottam. Itt már mérgelődtem volna, ha nem a saját kamuemiljeimet adom meg :D Ezt mi nem követjük, meghagyjuk az amwaynek meg az abbcenternek a módszert.
A bizalmatlan user majd választ egy emilcímet, amit nem félt, és megtapasztalja, hogy bízhat bennünk.

"némi előnyt is társítanak": társítunk, erről majd ír Twodotzero.

Értem a jószándékot, de ti is értsetek meg valamit: a web2 együttjár a marketing2-vel, ahol viszont szerencsére jól ki lehet dobni az összes eddig használt 1.0-ás praktikát és trükköt.

captain.jack.sparrow 2007.10.15. 18:19:56

OK. Dobd ki. ;-)

>USER 2.0 kilépett :-D

atleta · http://www.atleta.hu 2007.10.16. 00:02:07

missparker: Eleg lehangolo amiket irsz, foleg a fenti szajbaragos hsz-eim utan. Az a helyzet, hogy meg vagy gyozodve arrol, hogy jol csinalod, amit csinalsz, es meg csak tajekozodni sem vagy hajlando.Nem tul intelligens es nem is tul sikeres magatartas.

> Értem a jószándékot, de ti is értsetek meg valamit: a web2
> együttjár a marketing2-vel, ahol viszont szerencsére jól ki lehet
> dobni az összes eddig használt 1.0-ás praktikát és trükköt.

Hat az a budos nagy helyzet, hogy itt kb. te vagy az az ember,akinek a legkevesebb fogalma van errol az altalad kettopontnullasnak nevezett marketingrol. Szegyen, de ugy latszik, hogy a power juzerek es a szamitastechnikaval foglalkozo szakemberek _meg mindig_ jobban ertik ezt a csiziot. (Kezdetben nyilvan mi ertettuk jobban, mert 'mi voltunk itt elobb'.)

Te meg mindig nem vagy hajlando annyi energiat sem belefektetni, hogy vitazas helyett megnezd, hogy hogyan csinaljak masok. Ez szamomra erthetetlen - ha joindulatu vagyok...

missparker 2007.10.16. 08:25:39

"Hat az a budos nagy helyzet, hogy itt kb. te vagy az az ember,akinek a legkevesebb fogalma van errol az altalad kettopontnullasnak nevezett marketingrol."

Ezt vajon mire alapozod?
Akár igaz is lehetne, de egy tényt figyelmen kívül hagysz. Én ismerem a teljes koncepciót, az üzleti tervet, míg te az egyik fontos, de szűk elemébe lettél beavatva.
Aki a teljes képet látja, csak az képes ezt jól megítélni. Belülről elég sok egyeztetés van arról, mit teszünk meg és mit nem, mire költünk és mire nem, mit mire használunk és hogyan.

"Te meg mindig nem vagy hajlando annyi energiat sem belefektetni, hogy vitazas helyett megnezd, hogy hogyan csinaljak masok."
Megint nem látsz bele a projekt életébe, és ítélkezel. De igenis meglátom, ellenben ahogy írtam, nem a sikertörténeteket kutatom (mert erre a modellre nem volt még példa, így sikertörténet sem), hanem a kudarcokat. Amiket itt hiányolsz azt nagyjából minden bukott projekt végigvitte. De akár azt is nevezhetjük sikernek, hogy marketingkatasztrófaként tanítják őket az egyetemen. Valahogy Twodotzero nem ilyen célt tűzött ki elém :)

blogolnigaz 2007.10.16. 11:22:46

missparker:
ehh... ez a legutobbi kommented is...
hihetetlen, hogy lehetsz ennyire elkepesztoen korlatolt es csokonyos? :)
nincs egy epkezlab erved sem, es most beallsz megint duzzogni a sarokba, azza; hogy "ehh te ezt nem tudhatoood" :)
szeretnem azt hinni, hogy mindez szandekos, ahhoz viszont nem eleg utos, ha erted mire gondolok ;P
ez az egesz blog tenyleg akar mediahack is lehetne, de ahhoz igen verszegeny, es tul keskeny reteget mozgat meg. a negativ reklam erejet meg azert nem kell tulbecsulni, igaz emlitettem, hogy en pl jopar embernek mutattam meg poenbol a blogot, de erre nem lehet alapozni, lasd be. :)

a tobbire kesobb reagalok, erot kell meritenem hozza :P

missparker 2007.10.16. 11:38:09

Blogolnigaz, látom, hogy mennyire hangsúlyozod, hogy értesz hozzá. Ezért is kértem, hogy akkor mutasd meg, hogy szerinted milyen egy jó blog, vagy milyen egy jó szolgáltatást nyújtó honlap. Erre te jössz, hogy korlátolt vagyok. Szerintem meg az a korlátoltság, ha egy ingyenes megjelenési lehetőséget nem használsz ki. Ki tudja, ha tényleg tudsz valami nagyon jót mutatni, még egy postot is megérne nekünk, hogy elmondhassuk, íme ő nagyon jó ötletet adott.

Szóval?

blogolnigaz 2007.10.16. 12:38:26

nos, egyreszt en nem azt hangsulyozom hogy en mennyire ertek hozza, hanem hogy te mennyire nem. masreszt mivel engem semmilyen erdek nem fuz ahhoz, hogy ide kommenteljek, max a joindulatomra tamaszkodhatsz, hogy megteszem. :)
plane mivel egy szoval nem mondtam hogy sajat projectrol/blogrol lenne szo.
mivel bar tenyleg webfejlesztessel foglalkozom, blogirassal viszont nem (nemtom, erre a nickem nem lenne eleg "finom utalasfelekeppen"? :))
viszont eleg sok project fejlodeset kovetem figyelemmel, viszont az itteni allapotokkal mashol elvetve talalkoztam, ezert tettem azt a kijelentest, amit jo szokas szerint felre is ertelmeztel :)
a fentiekbol kovetkezik, hogy nem azert nem linkeltem kapasbol egy ellenpeldat, mert (hogy is irtad?) ti "beszoltok" erte, hanem mert nem latom be, hogy miert kene reklamoznom barkit, aki nem fizet nekem erte. :)
na de hogy ne csak a levegobe beszeljek, nezzuk egy viszonylag mar befutott szolgaltatas blogjat. megegyszer kijelentem semmi kozom a projecthez, es meg csak nem is vagyok tul jo velemennyel rola, a blogja a fanyar (bar neha kicsit eroltetett) onironiajaval viszont remek ellenpeldaja a tieteknek:

hallgass.hu/blog/gephaz

mert hat hogyan is venne ki magat, ha egy olyan sitenak, ami mindenfele viccesnevu zenekar bemutatkozasahoz nyujt taptalajt, es egyertelmuen nehany kulfoldi ismertebb oldal utanerzese, raadasul a cocacola betutipusat hasznalja a logojaban, veresen komolyan venne magat a keszitoje es minduntalan vilagmegvaltasrol beszelne? :)

ezert jo olyanokat olvasni a blogon pl hogy:

"Örömmel jelentem, hogy elkészültek aaa... dobpergés... Hallgass.hu RSS csatornái! Ennek most mindenki biztos nagyon örül és öröm-ujjongásba kezdett, a maradék 95%-nak pedig - akinek a csatorna szó hallatán a szennyvíz vagy Panama ugrik csak be - készítettem egy gyors ismertetést is arról, hogy mi az az RSS."

ez maris egy olyan aprosag, amivel ti pl keptelenek vagytok elni. :)

blogolnigaz 2007.10.16. 12:39:33

na de mindjart mutatok egy negativ peldat is, csak az egyensuly miatt ;)

blogolnigaz 2007.10.16. 12:47:24

ime

poller.blogter.hu/?post_id=120680

itt a kommenteket kell nezni, szep kis drama bontakozodik ki, remelem itt soha nem fognak ennyire elszabadulni reszetekrol az indulatok. ;)

ha esetleg szukseget erezned, szivesen leforditom hogy milyen torteneseket foglal ossze ez a nehany komment. :)

atleta · http://www.atleta.hu 2007.10.16. 13:05:21

missparker: figyu... Nem kell nekem ismerni az egesz koncepciot ahhoz, hogy azt gondoljam, hogy kifejezetten rosszul hasznalod ezt a blog dolgot. A fontos beavatas elott is igy gondoltam, es - csodak csodaja - utana sem valtozott a velemenyem. Ennek az oka eleg egyszeru - meta szinten (magasrol nezve) kurvara nem kulonbozik ez sem a tobbi webes startuptol. Persze mas szolgaltatas, maskepp megoldva (bar ne felejtsuk el, hogy a felhasznalok szamara _nem_ lesz akkora ujdonsag, mint ahogy ti hangsulyozzatok). De. A lenyeg az, hogy van egy website, amit folyamatosan akartok csiszolgatni, es ahova olcson szeretnetek behuzni sok felhasznalot. Erre lenne hasznalhato a blog.

>>"Hat az a budos nagy helyzet, hogy itt kb. te vagy az az
>>ember,akinek a legkevesebb fogalma van errol az altalad
>>kettopontnullasnak nevezett marketingrol."
> Ezt vajon mire alapozod?

Na megis mire? Az egesz tevekenysegedre. Persze lehet, hogy van, csak direkt csinalod szarul :-o.

>> "Te meg mindig nem vagy hajlando annyi energiat sem belefektetni,
>> hogy vitazas helyett megnezd, hogy hogyan csinaljak masok."
> Megint nem látsz bele a projekt életébe, és ítélkezel. De igenis

Ember! Nekem nem kell belelatnom - kivulrol latszik, hogy rossz! Ha folyton leugat a boltos, akkor kurvara nem szamit, hogy honnan szerzi be az arujat. Erted? Rossz hasonlat, tudom.

Nem a managementeteket kritizalom, hanem a kozonseghez valo viszonyulasotokat. Amugy hidd el, sok hasonloan indulo projectet latott mar minden tapasztalt net felhasznalo.

> meglátom, ellenben ahogy írtam, nem a sikertörténeteket kutatom
> (mert erre a modellre nem volt még példa, így sikertörténet sem),

Latod, errol beszelek. Hogy N-edszer sem ertetted meg, amit irok. Talan az en hibam. Tok mindegy az uzleti modelletek, de annyira ra vagy fokuszalva arra, ami ujdonsag, hogy nem latod a hasonlosagot a tobbiekkel. Talan a nemprogramozok nagy reszenek agyabol hianyzik valami, ami megkonnyiti a dolgok egyseges es altalanos szemleleset. Nem tudom :). En sehol nem irogattam semmi olyasmirol, ami specifikus lenne a ti bizniszetekre. Akar csak az online zeneszolgaltatasra. Ebbol sem gyanus, hogy talan lehet valamennyi igazam?

> hanem a kudarcokat. Amiket itt hiányolsz azt nagyjából minden
> bukott projekt végigvitte. De akár azt is nevezhetjük sikernek,

Ehh... minden bukott projekt resztvevoi ettek kenyeret meg ittak vizet, sot levegot is vettek, tehat mi nem fogunk, mert nem az jarult hozza a sikerhez. Hatalmas logikai baki.

> hogy marketingkatasztrófaként tanítják őket az egyetemen.
> Valahogy Twodotzero nem ilyen célt tűzött ki elém :)

Igen, ezt hivjak onigazolasnak. Amikor valamit valahogy csinalni akarsz, es ilyen altudomanyos modszerekkel bizonyitod, hogy ugy kell csinalni ahogy akarod (ill. nem kell ugy csinalni, ahogy nincs kedved hozza). Ha mar ilyen melyen vizsgalodtal - megnezted, hogy hany project bukott el azon, hogy nem tartott megfelelo kapcsolatot a leendo felhasznaloival? Network effect? Does it ring a bell?

De asszem tok feleslegesen pofazok neked, mert alapvetoen nem a sok felhasznalo berangatasarol beszeltem, hanem az egy ilyen blogon _ugyanennyi munkaval_ elkotelezette teheto _segitokeszen_ viselkedo felhasznaloi mag megszervezeserol. Mellesleg irtam, hogy a kezdeti idokben meg tobb felhasznalot is fognak behozni. Meg, hogy a bloggerekhez kb. ugy tudsz eljutni ertelmes modon. (Talan ezt pont nem tanitottak az egyetemen, de talan azt igen, hogy kovesd a vilag alakulasat es az uj trendeket.)

De ez mellekes, mert a nehany szaz segitokesz felhasznalo lenne az igazan erdekes, akik ertekes visszacsatolast adnak. Az meg a szolgaltatas minosegenek szempontjabol nem mindegy. De tudod mit, felejtsd el az egeszet, _ne_ olvass utana soha sehol, mert akkor tovabbra is gondolhatod, hogy kurvara igazad van.

ABL 2007.10.16. 19:29:51

Captain, atleta, és blogolnigaz szerintem elég érthetően leírta mi a gond ezzel a bloggal.
Az, hogy az ilyen jellegű blogokat nem a kész site célközönsége látogatja, hanem azok, akiket érdekelnek az újdonságok, és szeretnek képben lenni a dolgokban. Ők lehet,hogy a büdös életbe nem fogják használni a szolgáltatásokat, mert nincs rá igényük, de akkor is elérhetnek jóval több embert, akiknek el tudják mondani, hogy milyen jópofa dolog készül.
Pistike lehet, hogy szívesen használja majd az oldalt, de nagyon nem érdekli mi lesz a ködös jövőben, és nem olvasgatja ezt a blogot, mert az sem okoz neki szívdobogást, hogy ti milyen szerverekről szolgáltatok.
Itt jelenleg viszont csak a bíztatás megy, hogy fasza lesz, meg tudjátok mit-hogyan, de ez ennek az olvtársaságnak bőven kevés. Tudod, bizonyíték, nem igéret.
Oszt az sem a legjob hozzáállás, hogy felhúzott orral, lekicsinylően visszaszólogatni a kritikára, hogy te kis hülye, nem tudsz semmit az egészről

Marcell. 2007.10.16. 20:59:55

blogolnigaz: köszönjük az ingyen reklámot! :) Ha gondolod, magánban sokkal bővebb kritikát is küldhetsz, én szívesen végigolvasnám, mi nem tetszett nálunk! Cím: marcell@h_llg_ss.hu

blogolnigaz 2007.10.17. 09:34:23

mrcw: igazan nincs mit :) gondolom sejted, hogy azert valasztottam a ti oldalatokat (amellett hogy ideillo peldanak talaltam), mert a linkje mar amugyis felbukkant ugye ezen az oldalon, igy aztan ez minosulhet a legkevesbe reklamnak. :)
persze lehet hogy igy azoknak se kerulitek el a figyelmet, akik nem kattintanak a nickek mellett levu linkekre reflexszeruen ;)

ja es ok, lehet hogy irok reszletesebb kritikat majd :P

David 2007.10.18. 10:31:36

Hi,

Valami - csak egy picit - utalhatna a designban arra, hogy egy magyar oldalról van szó. A külföldi úgyse tudná - hisz még Londonban is azt hiszik - hogy Budapest a közel-keleten van -, viszont mi, magyarok látnák, hogy az oldal azért mégis magyar. És pár év múlva ti, fejlesztők is büszkék lesztek erre szerintem.
süti beállítások módosítása